Exmanažeři Tesca dostanou zlaté padáky, účetnímu skandálu navzdory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Někdejší generální ředitel a finanční ředitel Tesca dostanou od svého bývalého zaměstnavatele 2,2 milionu liber odstupného (zhruba 80 milionů korun). Na zlaté padáky mají nárok, přestože vedli společnost těsně před odhalením účetního skandálu v hodnotě 263 milionů liber (přes devět miliard korun).

Bývalý generální ředitel Phil Clarke by měl dostat 1,22 milionu liber (téměř 45 milionů koru), bývalý finanční ředitel Laurie McIlwee pak 971 tisíc liber (přes 35 milionů korun), uvedl server Independent. Zmínění manažeři opustili Tesco minulý rok.

Vyplacení „náhrady škody“, jak odstupné Tesco oficiálně nazývá, bylo zřejmé už od podzimu loňského roku. Firma však platbu odkládala kvůli účetním chybám, které firmě v létě chybně připsaly tržby vyšší o 263 milionů liber (přes devět miliard korun).

Tesco: Nemůžeme vyplacení odstupného dál zdržovat

Tesco nakonec po poradě s právníky rozhodlo, že odstupné nemůže zadržovat, přestože účetní kauza není uzavřená. „Společnost se smluvně zavázala příslušnou částku bývalým ředitelům zaplatit,“ uvedla společnost v oficiálním prohlášení. Tesco prý nemá zájem se kvůli odstupnému soudit. Pokud se však prokáže spojitost manažerů se skandálem, maloobchodní řetězec je připravený vymáhat peníze zpět.

Účetní skandál otřásl Tescem v létě loňského roku. Kauzu prošetřuje Serious Fraud Office, který se zaměřuje na případy podvodů a korupce. Tesco kvůli aféře suspendovalo devět manažerů. Dva z nich se vrátili do práce, čtyři byli propuštěni.

Tesco zeštíhlí
Nový generální ředitel podniku Dave Lewis již v říjnu upozornil, že společnost Tesco, která je největším zaměstnavatelem v britském soukromém sektoru, má prostor k „zeštíhlení“. Tesco podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě přes půl milionu lidí, z toho více než 310 tisíc v Británii.
Lewis je známý jako „Drastický Dave“, a to kvůli snižování nákladů v britsko-nizozemském výrobci spotřebního zboží Unilever, kde dříve působil.
Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů. V Česku podle svých internetových stránek zaměstnává téměř 14 tisíc lidí.

Zahraniční tisk: Maloobchodní mamut Tesco začal kulhat