Fortuna koupí Hattrick za více než dvě miliardy, stane se lídrem v Rumunsku

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Fortuna
Fortuna
3
Fotogalerie

Sázková společnost Fortuna koupí 100procentní podíl v irské firmě Hattrick Sports Group. Za podíl zaplatí 85 milionů eur, což je v přepočtu 2,3 miliardy korun, a případných dalších maximálně 50 milionů eur (1,35 miliardy korun) v případě dobré budoucí výkonnosti kupovaných aktivit. Díky akvizici se Fortuna stane lídrem trhu v Rumunsku a expanduje také do Chorvatska a Španělska. Fortuna to oznámila v tiskové zprávě, cenu akvizice ČTK potvrdil mluvčí Petr Šrain.

Celá transakce podléhá ještě schválení regulátorů v Rumunsku. Do té doby budou obě společnosti fungovat odděleně jako dosud.

Úvodních 85 milionů eur bude Fortuna financovat zejména prostřednictvím bankovních úvěrů. "Společnost měla před akvizicí prakticky nulový čistý dluh, takže na koupi a první část platby si musí půjčit," uvedl analytik BH Securities Martin Vlček s tím, že výše dluhu by neměla pro společnost představovat riziko nesplacení. "Základní platba 85 milionů eur představuje něco přes trojnásobek odhadované EBITDA za letošní rok," dodal.

 


Fortuna Entertainment Group podíl v irské firmě kupuje od americké společnosti Hattrick Sports Group LLC. Fortuna tím posílí svoji pozici největšího licencovaného provozovatele kurzových sázek a her ve střední a nyní také jihovýchodní Evropě. Hattrick Sports Group je vlastníkem kanceláře Casa Pariurilor, která je v Rumunsku největší, vlastní také dvojku chorvatského trhu PSK a spoluvlastní kancelář Luckia ve Španělsku.

Fortuna Entertainment Group vznikla v roce 2009, zaměřuje se hlavně na kurzové sázky. Původně česká firma s 25letou historií dosud působila v Česku, na Slovensku a v Polsku. Předloni zvýšila čistý zisk meziročně o 22,5 procenta zhruba na 527 milionů korun. Objem přijatých sázek vzrostl o 26,1 procenta na 22,9 miliardy Kč. S akciemi Fortuny se obchoduje na pražské a varšavské burze, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta. Na pražské burze dnes cena akcií kolem půl desáté klesla na 95,40 koruny za akcii, poté se ale vrátila na 96 korun, kde dnešní obchodování zahájila. Vyplývá to z informací na stránkách burzy.