Fortuna spustila Loto, Sazce přetáhla manažery

Fortuna

Fortuna Zdroj: E15 Anna Vackova

Sázková kancelář Fortuna dnes spustila svou novou číselnou loterii Loto. Do dvou let plánuje získat 30 procent trhu s číselnými hrami a o rok později se chce stát jeho lídrem. Přesto, že je Loto novinkou založenou na terminálech firmy Intralot, šéf Fortuny Jiří Bunda přiznává, že ke své nové hře využila i know-how konkurenční Sazky a dokonce přijala přes 20 jejích bývalých manažerů.

Podle Bundy bude Loto se současnými sedmi sty prodejními místy přímým konkurentem loterie Sportka společnosti Sazka. Dalším konkurentem je Tipsport, který minulé pondělí začal přijímat vklady do loterie Tipšestka, jejíž první losování se uskutečnilo v neděli. Fortuna se však netají tím, že chce počet prodejních míst zvýšit zhruba na tři tisíce a postupně ovládnout trh s číselnými hrami.

„Oslovili jsme veřejnost, abychom zjistili, co například očekávají od nové loterie a jak časté by mělo být slosování. Prodejní místa jsme umístili tam, kde se lidé běžně vyskytují, abychom jim usnadnili přístup k tiketům. Navíc od září přibude rozsáhlá marketingová kampaň. V neposlední řadě jsme pak oslovili bývalé zaměstnance konkurenční Sazky a s jejich pomocí vytvořili novou loterii, která by měla vnímat všechny tyto faktory,“ upřesnila marketingová ředitelka projektu Loterie Lenka Janouchová s tím, že Fortuna by tak měla postupně nabývat více prostoru na trhu.

Sazka: Odchod lidí ke konkurenci je chybou předchozího vedení

Podle tiskové mluvčí Sazky Lenky Tiché je přechod dvaceti manažerů Sazky k Fortuně výsledkem manažerských schopností bývalého generálního ředitele Aleše Hušáka. „My s tím v současnosti již nic nenaděláme. Pokud Fortuna tvrdí, že díky nim zná naše know-how je to sice smutné, přesto se domnívám, že za Sazkou stojí padesát let tradice a zkušeností. Konkurenční loterie by neměla výrazně naše tržby ovlivnit ani přes to, že zaměstnává našich dvacet bývalých zaměstnanců. “ řekla serveru E15 s tím, že Sazka vychází z toho, že ani vstup nové loterie Tipsportu se na jejích tržbách neprojevil.

„Předpokládáme, že se loterijní trh roztříští, nicméně se to spíše projeví tak, že konkurence si bude parazitovat svoje trhy, což v praxi znamená, že Fortuně stoupnou tržby na poli loterií, ale je pravděpodobné, že jí klesnou v jiné oblasti, jako je například kurzové sázení,“ dodala na závěr.

Šéf Fortuny Bunda ale míní, že na trhu je místo jen pro dva silné konkurenty, tedy Sazku a Fortunu. Nevěří, že Chance a Synot Tip spustí plnohodnotnou loterii. „Ani projekt Tipsportu Tipšestka nemá šanci být konkurentem,“ podotkl s poukazem na jeho nedělní losování, jehož nejvyšší výhra prý činila 5351 korun.

Klasických 6 ze 49, losování na Nově

Základem loterie je, tak jako u konkurenční Sportky princip výběru šestice čísel ze 49 celkových. Podle Bundy bude Loto fungovat na principu návratnosti poloviny všech vsazených peněz zpět mezi sázející. Zhruba každý čtvrtý tiket loterie tak bude výherní. Jackpot, který začíná na hodnotě 10 milionů korun, je pak možné vyhrát za jeden vsazený sloupeček v ceně 20 Kč.

První slosování se uskuteční ve středu 20. července v 18:00, dále bude pak vždy dvakrát týdně ve středu a v sobotu. Janouchová k tomu dodala, že je pravděpodobné, že losování Lota bude vysílat televize Nova. „Jednáme s televizí Nova, vztah ještě není smluvně dořešen,“ řekla. Nova by ale měla vysílat pouze prezentaci losovaných čísel. Samotné losování se zatím uskuteční v pobočce Fortuny ve Vodičkově ulici. Od podzimu by se pak mělo losování konat v nově budovaném studiu v Jankovcově ulici.

Fortuna Entertainment Group je vedoucím poskytovatelem kurzových sázek ve střední a východní Evropě. V Česku je Fortuna dvojkou na trhu kurzového sázení, patří jí zhruba třetina trhu. V říjnu 2010 společnost vstoupila na pražskou a varšavskou burzu, majoritním vlastníkem je finanční skupina Penta.