Fotbalové kluby zase utrácejí

V Brazílii startuje fotbalový šampionát

V Brazílii startuje fotbalový šampionát Zdroj: CTK

Po několikaletém období stagnace a šetření se fotbalové kluby opět pustily do velkých nákupů. V letním přestupovém období, které skončilo 1. září, bylo hodně živo. Nejvíce se činily kluby takzvané velké pětky, tedy z Anglie, Francie, Itálie, Německa a Španělska. Týmy z těchto lig vydaly za nové hráče téměř 2,3 miliardy eur, přes 48 miliard korun.

Nejvíce nakupovaly anglické kluby. Za přestupy zaplatily více než miliardu eur, což je rekordní částka. Loni utratily 790 milionů eur. Nejaktivněji si vedl Manchester United. Jeho konečný součet výdajů zní 193,6 milionu eur. Pro srovnání: všechny francouzské kluby dohromady koupily v létě hráče za 125 milionů eur.

Do první pětky nejvíce nakupujících klubů patří letos ješeur, tě Barcelona, Liverpool, Real Madrid a jeho městský rival Atlético. Z této pětice však ani jeden tým není v černých číslech. Nejvyrovnanějším rozpočtem ve vztahu k přestupům se může pochlubit Real Madrid. Jeho útrata činí 122,5 milionu eur, ale na druhé straně také prodal hráče za téměř 114 milionů eur. Výsledek je tak relativně vyrovnaný, skončil mírným záporným saldem 8,5 milionu eur.

fotbal přestupyfotbal přestupy|E15

Naopak Manchester United prodal hráče jen za 41,8 milionu eur a v součtu s výdaji se dostal hluboko do minusu, který činí 152 milionů eur. Vychází mu tak nejvýraznější „prodělek“ ze všech týmů. Při pohledu do opačné tabulky prodejců zjistíme, že se na špici dostal anglický Southampton, jenž obdržel 119,5 milionu eur. Tento klub je také na třetím místě z hlediska celkového zisku díky částce 46,3 milionu eur. Letos v létě nejvíce vydělalo Monako. Jeho nákupy činí 24 milionů prodej 94 milionů eur. Se ziskem 70 milionů eur tak stojí v čele evropských týmů.

útraty klubůútraty klubů|E15

Letní přestupové období také ukázalo, že velké kluby při nákupech nehledí na příjmy. Proto většina skončila v červených číslech. Příkladem může být zmíněná Anglie. Ze dvaceti týmů se jen tři dostaly po sečtení příjmů a výdajů do plusu.

kLUBY VÝDAJEkLUBY VÝDAJE|E15

 

Fotbalový monarcha Blatter se trůnu nevzdá