Francouzi koupili od Penty českou uklízecí jedničku

...

... Zdroj: Shutterstock

Společnost AB Facility spravuje mimo jiné továrnu Hyundai v Nošovicích
2
Fotogalerie

Skupina Penta Investments dnes podepsala smlouvu o prodeji 100 procent ve správci budov AB Facility v České republice a na Slovensku francouzské Atalian. Obě firmy to dnes oznámily ČTK. Cenu nesdělily, ale podle Hospodářských novin by se mohla pohybovat v řádu miliard korun.

"Společnost AB Facility nepatří velikostně ke strategickým investicím, které chce Penta dlouhodobě rozvíjet, a proto jsme se rozhodli ji prodat," uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

AB Facility byla založena v roce 1999 a je lídrem v oblasti správy budov v České republice a dvojkou na slovenském trhu. Penta do AB Facility vstoupila v roce 2011 a o rok později koupila polskou Clar System. Tím se stala největším hráčem na středoevropském trhu. Clar System zatím v portfoliu Penty zůstává.

Ke konci loňského roku AB Facility zaměstnávala v Čechách a na Slovensku 4500 lidí, pro 2100 zákazníků spravovala dohromady 6650 objektů. Celkové tržby pak dosáhly 73 milionů eur, tedy téměř dvě miliardy korun.

"Akvizice podtrhuje snahu firmy Atalian být silným globálním hráčem na poli facility managementu a stávajícím i novým zákazníkům přináší výhody a rozšíření nabídky a služeb. Spojení s AB Facility, významnou společností z oboru, je dalším krokem k růstu a získání strategičtější pozice na trhu. V tomto roce postupně dojde k rebrandingu a začlenění AB Facility pod křídla společnosti Atalian," uvedl výkonný ředitel Alalian International Matthieu de Baynast.

Atalian CZ patří od roku 2008 do francouzské skupiny Atalian International. Působí ve 28 zemích na čtyřech kontinentech. Ve střední a východní Evropě je skupina také na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Bosně, Srbsku a v Rusku.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti.

Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 37 tisíc lidí a hodnota aktiv skupiny dosáhla v roce 2015 sedmi miliard eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.