Arabové koupili českou centrálu Vodafonu. V Praze se dívají po dalších realitách

Sídlo mobilního operátora Vodafone v Praze-Stodůlkách nově vlastní blízkovýchodní investiční banka CFH Group.

Sídlo mobilního operátora Vodafone v Praze-Stodůlkách nově vlastní blízkovýchodní investiční banka CFH Group. Zdroj: Foto finep

V kancelářském komplexu City West v pražských stodůlkých je mimo jiné tuzemská centrála koncernu Siemens. Tu vlastní skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka.
Kancelářská budova City West B1 v Praze- Stodůlkách, která sousedí s nemovitostmi získanými arabskými investory.
Kancelářská budova City West B1 v Praze- Stodůlkách, která sousedí s nemovitostmi získanými arabskými investory.
Kancelářská budova City West B1 v Praze- Stodůlkách, která sousedí s nemovitostmi získanými arabskými investory.
5
Fotogalerie

České nemovitosti lákají investory z celého světa. Poprvé ve větším udeřili rovněž blízkovýchodní kupci.

Sídlo mobilního operátora Vodafone v Praze-Stodůlkách nově vlastní blízkovýchodní investiční banka CFH Group. Na prodeji za blíže neurčenou cenu se dohodla s česko-americkými realitními investory ze skupiny Ungelt. Ta byla spolu s holdingem Finep developerem projektu.

„Investice do komplexu City West je naší první investicí v Praze. Odpovídá našim investičním kritériím ohledně lokality, nájemních podmínek i výnosu,“ sdělil E15.cz Karim Chamseddine, vrcholový manažer CFH Group. Skupina se v tuzemské metropoli dívá po dalších investičních příležitostech.

Investor kromě centrály operátora získal ještě vedlejší budovu s dalšími nájemci. Celkem je to zhruba 26 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch.

„Transakce s částí kancelářského centra City West dokazuje, že český realitní trh je stále více atraktivní pro investory ze všech koutů světa,“ uvedla ředitelka poradenské společnosti Knight Frank Zdeňka Klapalová. V případě blízkovýchodních kupců jsou podle ní v Česku častěji k vidění nepřímé investice. Například prostřednictvím různých fondů nebo majetkových účastí v realitních projektech.

„Prodej budovy C1 a C2 byl od počátku součástí obchodní strategie skupiny Ungelt a obchodní nabídka ze strany CFH pro nás byla zajímavá. Prodej budov nám zároveň umožní rychlejší rozvoj projektů v oblasti nemovitostí, jejichž součástí by měl být, po realizaci mezigeneračního centra na Zbraslavi, další charitativní projekt skupiny Ungelt,“ řekl realitní podnikatel Alexander Adámek ze skupiny Ungelt.

CFH Group v posledních letech uzavřela realitní kontrakty za 600 milionů amerických dolarů. Holding sídlí v libanonské metropoli Bejrútu, druhou nohou stojí v Dubaji, hlavním městě Spojených arabských emirátů. CFH je součástí předního libanonského bankovního uskupení First National Bank.