Genesis koupil firmu zkoumající léky, očekává nadstandardní zhodnocení

ředitel Genesis Capital Jan Tauber

ředitel Genesis Capital Jan Tauber Zdroj: Michael Tomes,E15

Nový fond z rodiny společnosti Genesis Capital uzavřel první nákupní kontrakt. Převzal většinový podíl ve společnosti Quinta-Analytica. Je to jeden ze středoevropských lídrů ve službách pro farmaceutické koncerny. Firma má 130 zaměstnanců a tržby přes čtvrt miliardy korun.

“Pro Genesis Capital se jedná o první investici v tomto odvětví a věřím, že zhodnocení bude nadstandardní,” uvedl Jan Tauber, ředitel Genesis Capital.

Investor získal ve společnosti 75 procent. Prodávajícím byli tři z pěti dosavadních majitelů, kteří se po dvaceti letech rozhodli ze společnosti odejít. O zbytek se dělí dvě stávající manažerky firmy. Akviziční cenu fond nekomentoval.

“Už dnes je jednou z nejvýznamnějších společností ve svém oboru ve střední a východní Evropě a jsme si jisti, že má potenciál rozvíjet se mezinárodně,” dodal Tauber k perspektivám koupeného podniku.

Quinta-Analytica poskytuje farmaceutickým koncernům analytické služby při vývoji nových léků. Specializuje se na klinické studie a laboratorní analýzy požadované národními úřady pro kontrolu léčiv před uvedením nového produktu na trh.

Další obchody do konce léta

Nový fond nazvaný GPEF III již od investorů typu České spořitelny nebo Komerční banky vybral na nákupy téměř 70 milionů eur. “Předpokládáme, že se do uzavření fondu koncem července pravděpodobně naplní jeho maximálně nabízená velikost 80 milionů eur,” dodal šéf Genesis Capital.

U několika dalších investic je fond v pokročilé fázi analýz a vyjednávání. Do konce léta předpokládá uzavření ještě jedné až dvou transakcí.