Hamé si našlo cestu proti nové legislativě. Dá na etikety dítě svého zaměstnance

Hamé, ilustrační foto

Hamé, ilustrační foto Zdroj: Hamé a.s.

Hamé, ilustrační foto
Hamé, ilustrační foto
Hamé, ilustrační foto
Hamé, ilustrační foto
Hamé, ilustrační foto
14
Fotogalerie

Potravinářská společnost Hamé změnila podobu etiket u tří svých produktů. Reaguje tak na změnu legislativy, která od letoška zakazuje až na výjimky označovat potravinářské výrobky jako dětské. Nový design proto dostaly obaly paštiky Májka pro zlatíčka, kečupu Otmánek a okurek Znojmia s nižším obsahem soli a sníženou kyselostí. 

Na etikety okurek Znojmia a kečupu Otmánek Hamé poprvé ve své novodobé historii umístilo fotografii dítěte jednoho ze svých zaměstnanců. Šestiletý Jakub Sladký byl vybrán v interním castingu, do kterého zaměstnanci přihlásili zhruba 50 potomků. "Rozhodli jsme se do toho jít z recese. Ale jsme spokojení. Kamkoliv v republice dojedeme, tam mladého uvidíme," řekla Jakubova matka Martina Hájková, která pracuje v centrálním distribučním skladu firmy ve Starém Městě.

Podle marketingové ředitelky Hamé Lenky Vaněk má právě dětská tvář zákazníkovi napovědět, pro koho je výrobek určený. S motivem dětí a rodin zaměstnanců plánuje firma pracovat dlouhodobě. "Věříme, že se první výrobky s tváří dítěte naší zaměstnankyně osvědčí a další budou následovat," uvedla marketingová ředitelka.

Právní předpis, který nově upravuje podobu označování potravin, nabyl účinnosti k začátku letošního roku. Vyhláška ministerstva zemědělství do české legislativy současně zapracovává novou evropskou směrnici.

"Vyhláška mimo jiné zakazuje prezentovat spotřebiteli potravinu nebo její složky jako 'vhodná pro děti', 'domácí', 'čerstvá', 'živá', 'čistá', 'přírodní' nebo 'pravá'. Zakazuje také označovat potraviny jako 'dia', dietní nebo dietetické, na což Hamé zareagovalo tak, že dané výrobky označuje jako produkty bez přidaného cukru nebo výrobky se sníženým obsahem cukru," uvedl ředitel kvality a vývoje společnosti Vojtěch Čambala.

Zmíněná legislativa se podle něj netýká například kojenecké stravy. "Ta se řídí jinými právními předpisy určenými pro zvláštní výživu, které přesně stanoví i složení těchto výrobků, a i nadále tak lze na etiketách využívat třeba slova jako 'dětské příkrmy'," doplnil Čambala.

Hamé je přední českou potravinářskou firmou vyrábějící trvanlivé a chlazené potraviny. Skupina loni zaznamenala tržby 5,23 miliardy korun. Český trh se na nich podílel zhruba z poloviny. Pro letošek plánovala společnost sídlící v Kunovicích nárůst tržeb o čtyři až pět procent. Od loňska je vlastníkem firmy norská společnost Orkla.