Hollywoodská studia mají za sebou slabé pololetí. Chybí hity

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Druhý nejhorší výsledek za poslední šestiletku. To vyplývá ze statistik návštěvnosti amerických kin za první pololetí letošního roku. Podle serveru Boxofficemojo.com činily celkové tržby 5,224 miliardy dolarů, což oproti loňskému, také nepříliš vydařenému roku představuje pokles o 1,4 procenta. Podle analytika specializovaného serveru Raye Suberse stojí za špatným výsledkem především výpadek tržeb v letní sezoně.

„Ještě do konce dubna byl letošní rok oproti předchozímu silnější o devět procent. S nástupem letní sezony se ten náskok dokonale vypařil,“ uvádí Subers na Boxofficemojo. com.

Chybí hit

Na výsledku se podepsala absence výraznějšího hitu. Chybí snímek, který by ve Spojených státech pokořil hranici 400 milionů dolarů, což bylo v předešlých letech obvyklé. Letos však žádný film nedosáhl ani 300milionových tržeb. O první místo se tak dělí dvojice snímků, jejichž tržby činí 257 milionů dolarů – pokračování Kapitána Ameriky a animovaný Lego příběh.

Potvrzují se tak odhady analytiků z konce loňského roku, že letošní hollywoodský rok bude patřit ke slabým, protože se do kin nedostanou pokračování silných filmových řad. Zatímco loni uvedl Disney třetího Iron Mana, letos do kin poslal „jen“ Kapitána Ameriku. V minulém roce se na plátnech objevila také pokračování Příšerek nebo Rychle a zběsile. Letos z velkých sérií pokračoval jen Spider-Man. Snímek The Amazing Spider-Man ale zklamal, jeho tržby se vyšplhaly k pouhým 200 milionů dolarů.

Sázka na první víkend

Právě případ Spider-Mana pak ukazuje největší problém letošního roku. Během premiérového víkendu podle serveru Boxoffice.com snímek vydělal celých 45,6 procenta z celkových tržeb. Příliš vysoký podíl prvního víkendu na tržbách je přitom pro celkový výsledek nezdravý. Naznačuje, že se z filmu nestal hit, který by kina dokázal plnit delší dobu.

V letošním roce se stejnému osudu nevyhnul další původně slibný titul Godzilla. V jejím případě podíl premiéry na celkových tržbách činí dokonce 47,1 procenta. U nejnovějšího dílu ságy X-Men to bylo 40 procent. Nejzdravějším letošním snímkem se z tohoto hlediska překvapivě stal Lego příběh, jehož premiéra se na celých tržbách podílela jen z 26,8 procenta.

Paramount se stále trápí

Z hollywoodských studií se nejlépe daří 20th Century Fox, jehož celkové tržby za vstupenky překročily 910 milionů dolarů. Pro studio to je o to lepší zpráva, že oproti loňskému prvnímu pololetí to představuje nárůst o téměř dvě třetiny. Největší meziroční růst z velké hollywoodské šestky zaznamenalo studio Sony/Columbia, jehož tržby se více než zdvojnásobily.

Vedení společnosti si tak může gratulovat, že po loňském roce plném propadů vyměnilo hned několik klíčových manažerů ve filmovém studiu. Naopak smutek vládne ve společnosti Paramount. Té se stále nedaří navázat na skvělé výsledky z let 2007–2011, kdy pravidelně vládla statistikám, a je ze všech velkých studií suverénně nejhorší. Její tržby nedosáhly ani půl miliardy dolarů a meziročně utržila o téměř 30 procent méně.

Nejvýnosnější filmy prvního pololetí ve Spojených státech (v dolarech)
Lego příběh - studio: Warner Bros.
tržby: 257 186 165
premiéra: 7. 4.
Captain America: Návrat prvního Avengera - studio: Walt Disney
tržby: 257 842 261
premiéra: 4. 4.
X-Men: Budoucí minulost - studio: 20th Century Fox
tržby: 227 113 129
premiéra: 23. 5.
Amazing Spider-Man 2 - studio: Sony/Columbia
tržby: 200 938 015
premiéra: 2. 5.
Zloba – Královna černé magie - studio: Walt Disney
tržby: 213 919 664
premiéra: 30. 5.