Důvodů, proč britské hospody upadají, je hned několik. Provozovatele tíží například vysoké daně z alkoholu. Kvůli vysokým cenám v hospodách dávají Britové přednost pivu v supermarketech.
Likvidační jsou pro hospody i nájmy. Tisíce barů a hospod totiž vlastní velké firmy, takzvané pubcos. Kvůli exkluzivním smlouvám drží své nájemce a provozovatele často na hranici udržitelnosti.
„Téměř polovinu z 50 tisíc britských hospod vlastní velké firmy spojené s velkými pivovary. Hospodští od nich musí kupovat pivo, často za vyšší než tržní ceny. Na oplátku sice dostanou různé výhody, i tak ale nejsou schopní se uživit,“ upozornila v České televizi redaktorka Reuters Sara Hemrajaniová.
Z toho důvodu britská vláda zavádí post nezávislého ombudsmana, který by měl případné spory nájemců hospod řešit. Hospody tak mají šanci, že prostřednictvím ombudsmana dosáhnout například na revizi nájemného. V případě potřeby ombudsman může udělovat i pokuty.
Situace v Česku? O moc lepší není |
---|
Tuzemské pivovary dál přicházejí o nemalou část příjmů. Podíl spotřeby piva v restauracích, kde je dráž než v obchodech, totiž loni klesl na 41 procent. Levnějšího piva v lahvích a dalších obalech se pak v domácnostech či na chalupách a chatách spotřebovalo 59 procent. |
Dvoupětinový podíl je nejnižší nejen v historii České republiky, ale i za desítky let před jejím vznikem, uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. „Podíl spotřeby v restauracích ke spotřebě doma dosáhl historického minima,“ uvedl předseda svazu František Šámal. K důvodům trendu patří i změna životního stylu nové generace, která holduje pivu méně než jejich rodiče. Roli hraje i snaha lidí šetřit v době ekonomické krize. |