Hospodská kultura v Británii upadá. Má ji zachránit ombudsman

Typický britský pub. Londýn. (ilustrační foto)

Typický britský pub. Londýn. (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Prasad Kholkute via Flickr

Jedna z tradičních součástí britského pohostinství upadá. Typické puby lákají stále méně lidí. Průměrně v Británii zkrachuje 26 hospod týdně. Tamní vláda už s problémem bojuje léta. Jak upozornila Česká televize, pomoci má nově nově zřízený ombudsman.

Důvodů, proč britské hospody upadají, je hned několik. Provozovatele tíží například vysoké daně z alkoholu. Kvůli vysokým cenám v hospodách dávají Britové přednost pivu v supermarketech.

Likvidační jsou pro hospody i nájmy. Tisíce barů a hospod totiž vlastní velké firmy, takzvané pubcos. Kvůli exkluzivním smlouvám drží své nájemce a provozovatele často na hranici udržitelnosti.

„Téměř polovinu z 50 tisíc britských hospod vlastní velké firmy spojené s velkými pivovary. Hospodští od nich musí kupovat pivo, často za vyšší než tržní ceny. Na oplátku sice dostanou různé výhody, i tak ale nejsou schopní se uživit,“ upozornila v České televizi redaktorka Reuters Sara Hemrajaniová.

Z toho důvodu britská vláda zavádí post nezávislého ombudsmana, který by měl případné spory nájemců hospod řešit. Hospody tak mají šanci, že prostřednictvím ombudsmana dosáhnout například na revizi nájemného. V případě potřeby ombudsman může udělovat i pokuty.

Situace v Česku? O moc lepší není
Tuzemské pivovary dál přicházejí o nemalou část příjmů. Podíl spotřeby piva v restauracích, kde je dráž než v obchodech, totiž loni klesl na 41 procent. Levnějšího piva v lahvích a dalších obalech se pak v domácnostech či na chalupách a chatách spotřebovalo 59 procent.
Dvoupětinový podíl je nejnižší nejen v historii České republiky, ale i za desítky let před jejím vznikem, uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. „Podíl spotřeby v restauracích ke spotřebě doma dosáhl historického minima,“ uvedl předseda svazu František Šámal. K důvodům trendu patří i změna životního stylu nové generace, která holduje pivu méně než jejich rodiče. Roli hraje i snaha lidí šetřit v době ekonomické krize.