Hotelům rostou počty hostů, nikoli tržby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7/Petr Topic

Hoteliéři si mohou po sezoně mnout ruce. Pokud jde o počty hostů a přenocování, právě skončené léto bylo nejlepší minimálně za posledních pět let. Oproti loňsku si polepšily všechny kategorie hotelů, přijelo více Čechů i cizinců. Celkem od ledna do srpna uvítaly tuzemské hotely téměř 6,9 milionu klientů, meziročně o 2,5 procenta více.

„Je vidět, že lidé už se vymanili z největšího existenčního tlaku a znovu cestují. O trochu více utrácejí i firmy,“ uvedl šéf sítě CPI Hotels Jan Kratina. „Léto bylo velmi silné. Většina našich hostů přijela ze Spojených států a z Ruska,“ doplnila za pražský hotel Four Seasons Martina Vávrová. Nenaplnily se tak černé scénáře, podle kterých červnové povodně turisty od cesty do českých zemí odradí.

„Česká republika v rámci Evropy konkuruje především vysokou mírou bezpečnosti, dobrou cenou a vysokou kvalitou, což třeba nelze říci o některých jižních státech, kde šla kvalita v poslední době dolů. Na to jsou turisté velmi citliví,“ shrnul analytik Jaromír Beránek. Podle něj za pozitivním vývojem stojí i lepšící se ekonomická situace v západní Evropě a ve Spojených státech. A také nejistota v Egyptě. „Zejména senioři nechtějí nic riskovat a raději se jedou podívat na Pražský hrad než na pyramidy,“ doplnil Beránek.

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek je ale s jásotem opatrný. „Ano, hostů je více, ale také mnohem více šetří. Letos se nedaří zvyšovat tržby,“ uvedl Stárek. Jako problém to uvádí i šéf agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. „Host si málokdy koupí něco nad rámec zaplaceného ubytování,“ tvrdí. Potíž spatřuje také v regionální nevyváženosti, kdy se dobře daří například hotelům v Praze a Karlových Varech, naopak třeba v Ústí nad Labem stále zažívají těžké časy. „Jinak ale patříme k úspěšnější skupině zemí, pokud jde o oživení cestovního ruchu. A podle našich předpovědí bude pozitivní trend pokračovat i příští rok,“ doplnil Vondruška.

Jan Kratina: Hotelům se daří nejlépe za posledních pět let