Hotelům v Praze se daří zdražovat, pokoj stojí kolem dvou tisíc

Hotel Opat

Hotel Opat Zdroj: Hotel Opat

Pražským hotelům se po pěti letech cenové stagnace daří letos zdražovat své služby. Podle údajů analytické společnosti STR se cena pokoje ve čtyř- a pětihvězdičkovém hotelu v prvním pololetí pohybovala kolem dvou tisíc korun, tedy o sedm procent více než loni.

Ceny na trhu prudce spadly v krizovém roce 2009 a od té doby se je hoteliéři marně snažili dostat na předkrizovou úroveň. Ještě před deseti lety průměr přesahoval tři tisíce korun. Spolu s rostoucí cenou ožívá i trh hotelových nemovitostí. Především jde ale o přeskupování sil ve stávajících budovách, zcela nových hotelů zásadně nepřibývá.

„Přijíždějí k nám turisté z nových destinací jako například Asie, kteří hledají značky hotelů, na něž jsou zvyklí. K novým značkám, které nyní přicházejí na pražský trh, patří mimo jiné B&B, Penta Hotels a Motel One - ten plánuje otevření v prosinci 2014,“ uvedl Frédéric Le Fichoux, vedoucí hotelového týmu poradenské společnosti Cushman & Wakefield (C&W) pro region střední a východní Evropy.

Pomohla devalvace

Hotelům podle něj mimo jiné pomohla devalvace koruny z počátku roku. Na druhé straně některé značky český trh opouštějí, ve většině případů jde o provozovatele luxusních butikových hotelů. Příkladem je Rocco Forte či Kempinski.

„Tito operátoři na trh vstoupili, když začínal klesat. Rozsah jejich podnikání nestačil pokrýt náklady, takže jim nezbylo než z trhu opět odejít,“ píše C&W ve své zprávě. Investice do hotelů v Praze prudce vzrostly už loni, kdy hodnota transakcí překonala 185 milionů eur. Další hotely mění majitele letos, například Four Seasons nebo Savoy.

Místo Labutě hotel

„V současné době je koupě již existujícího hotelu rozumnější volbou než výstavba nového, protože ceny nemovitostí jsou stále nižší než náklady na výstavbu a otevření nového hotelu. Proto nepředpokládáme, že by se na trhu objevil velký počet nových hotelů,“ doplnil Le Fichoux.

V příštích dvou letech proto očekává dokončení jen několika menších hotelů, jako je například hotel Wilson, který vzniká na horním konci Václavského náměstí přestavbou obchodního domu Bílá Labuť.