Hotely mají našlápnuto k rekordní sezoně

Vzhůru ke hvězdám

Vzhůru ke hvězdám Zdroj: archiv

České hotelnictví může v polovině roku opatrně mluvit o úspěšné sezoně. Alespoň pokud jde o počty hostů. Údaje Českého statistického úřadu za leden až květen ukazují dokonce na rekord; meziročně se počet hostů zvýšil o téměř deset procent. Podle Asociace hotelů a restaurací by mohlo globální číslo růst i nadále.

„Celkově očekáváme větší počet hostů, a to hlavně zahraničních. To se týká nejvíce Prahy, v některých turistických destinacích si ale hoteliéři stěžují na odliv klientů,“ uvedl prezident asociace Václav Stárek.

Úbytek je podle něho na první pohled vidět na horách, ačkoli ani zde nelze situaci zobecňovat. „Zařízení se špičkovými službami jsou na celé léto vyprodány. Naopak tam, kde se za posledních pět let ve službách nic nezměnilo a neinovovalo, vidíme trvale klesající počet hostů,“ doplnil Stárek. Ze zahraničních návštěvníků jezdí například méně Nizozemců, naopak neutuchá zájem Rusů.

Českou poptávku táhnou podle hoteliérů především rodiny s dětmi, kterým se přizpůsobuje stále více hotelů. „Na srovnání letních čísel je poznat, že výrazně vzrostl počet tuzemských klientů v destinacích typických pro dovolené,“ říká ředitel největší tuzemské hotelové sítě EuroAgentur Josef Bára. Výborně si v rámci sítě vede třeba Šumava, zejména lokalita Lipna, kde místní samospráva a podnikatelé budují stále nová lákadla. Příjezdům ze zahraničí podle Báry zase nahrává příznivý kurz eura ke koruně. EuroAgentur za pololetí uvítala meziročně o téměř šest procent více hostů.
Za možná důležitější skutečnost považuje Bára růst ceny. „Ve srovnání s loňským rokem činí nárůst čisté ceny bez DPH téměř dvě procenta,“ podotkl ředitel.

Podle Stárka se však většině hotelů sotva daří pokrývat cenami nárůst DPH. Mírné zvýšení cen potvrzují údaje společnosti KPMG za první čtvrtletí. Průměrná cena za pokoj vzrostla meziročně o 33 korun na 1054 korun. Loni ceny dosáhly několikaletého dna.

Hosté v českých hotelechHosté v českých hotelech | E15

Petra Kazdová z pražského InterContinetalu říká, že za vyššími výnosy stojí i znovu probuzený konferenční turismus. „V našem případě je cenový růst zapříčiněný vyšším podílem konferenčních turistů, a to převážně v prvních dvou červencových týdnech. V srpnu očekáváme stejný sezonní trend jako v červenci,“ uvedla.

V českých hotelech loni přespalo 9,4 milionu hostů, o sedm procent více než předloni. Z toho 6,2 milionu klientů přijelo z ciziny.