Hotely přivítaly v srpnu přes milion hostů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

České hotely letos zažívají rekordní rok, alespoň pokud jde o počet hostů. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu se od ledna do srpna v hotelech ubytovalo 6,5 milionu návštěvníků, o 12 procent více než loni. Úspěšné byly především prázdniny. V srpnu dokonce počet hostů o několik stovek překročil milion, což se stalo v jednom měsíci vůbec poprvé. Nárůst táhnou především cizinci, kteří tvoří 65 procent klientely. Více ale cestují i Češi.

Analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek spatřuje za nebývalými čísly dva důvody. Jeden je prý pro hoteliéry negativní, druhý pozitivní. „České hotely se stále podbízejí cenou, která někdy stěží pokryje náklady,“ uvedl Beránek. V červnu se průměrná cena hotelového pokoje v tuzemsku podle poradenské firmy KPMG meziročně snížila o 16 korun na 1165 korun. Evropský průměr přitom činí zhruba 2700 korun. Pád cen hotelových pokojů přišel před třemi lety s příchodem krize a úbytkem zahraničních turistů. Praha je navíc specifická výrazným převisem nabídky.

Naopak jako pozitivum vidí Beránek skutečnost, že část západoevropských turistů si zvolila Česko jako náhradu za dovolenou v nepokojích zmítané severní Africe. „Arabské země přišly o 600 tisíc turistů a část z nich už od Velikonoc jezdí k nám,“ uvedl analytik.

Ne všichni podnikatelé v cestovním ruchu se ale mohou radovat z rostoucího počtu hostů. Nejhůře jsou na tom zřejmě majitelé kempů, kteří doplatili na letošní deštivé léto. Například provozovatelé na jihu Moravy hlásí až třetinový pokles návštěvnosti.

Podnikatelé si rovněž stěžují na plánované zvýšení DPH, kvůli kterému bude nadcházející zimní sezona pro turisty dražší. Odhady společnosti Mag Consulting hovoří o zvýšení cen zhruba o pět procent.

Hosté v českých hotelechHosté v českých hotelech|CSU

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.