Hvězdné války stoupají dál, už jsou třetím nejúspěšnějším filmem všech dob

Hvězdné války

Hvězdné války Zdroj: ctk/AP

Sedmý díl filmové série Hvězdné války díky rekordním víkendovým tržbám v Číně překonal dílo režiséra Colina Trevorrowa Jurský svět a dostal se na třetí příčku kasovně nejúspěšnějších filmů všech dob. První dva dny promítání filmu Star Wars: Síla se probouzí v čínských kinech přinesly na tržbách 53 milionů dolarů (1,3 miliardy korun), což znamenalo dosud nejúspěšnější filmovou premiéru v této zemi, uvedla dnes společnost Walt Disney.

Nový díl vesmírné ságy dosud vydělal hollywoodskému studiu v celém světě 1,73 miliardy dolarů. Jurský svět z roku 2015 získal na tržbách celkově 1,67 miliardy dolarů.

Čína je po Spojených státech druhým největším filmovým trhem na světě a studio Disney doufá, že s její pomocí překonají nejnovější Hvězdné války dvojici filmů Jamese Camerona, které vévodí žebříčkům komerčně nejúspěšnějších filmů. Cameronův Avatar od své premiéry v prosinci 2009 vydělal 2,8 miliardy dolarů a překonal jeho předešlý film Titanic, který získal na konto od diváků 2,2 miliardy amerických dolarů.

Rekord prvního dne

Film Star Wars: Síla se probouzí v předvánoční premiéře překonal rekord v tržbách získaných během jediného dne v Severní Americe. Tržby tamních kin tehdy dosáhly 57 milionů dolarů a na špici se tam film udržel i tento týden, kdy získal 41,6 milionu dolarů. Celkově vydělal ve Spojených státech už 812 milionů amerických dolarů a stal se prvním filmem, který na americkém trhu překonal hranici 800 milionů dolarů, uvedla agentura Reuters.

Sága Hvězdné války, jejíž první díl se objevil na scéně v roce 1977, není v Číně zdaleka takovým kulturním fenoménem jako jinde. Do čínských kin se filmy této série dostaly až v loni v červnu. Disney ale v zemi spustila mohutnou reklamní kampaň, aby přilákala co nejvíce diváků.

Práva na výrobu filmů o Hvězdných válkách získala společnost Walt Disney v roce 2012 za zhruba čtyři miliardy dolarů. Natáčení sedmého dílu stálo kolem 200 milionů (necelých pět miliard korun) a tvůrce celého projektu George Lucase tentokrát vystřídal v roli režiséra J. J. Abrams.