Ideální vánoční dárek? Zájem roste především o výtvarná díla

Obraz Spící hoch od Jana Zrzavého (ilustrační foto)

Obraz Spící hoch od Jana Zrzavého (ilustrační foto) Zdroj: Shotebys

Umělecká díla končí stále častěji jako vánoční dárek pod stromečkem. Podle údajů aukčního portálu Aukro.cz se prodej umění a obrazů před Vánocemi zvýšil o třetinu. Za poslední tři roky utratili Češi v dražbách za umělecká díla na tomto serveru 206 miliónů korun.

Nejoblíbenější jsou výtvarná díla, zejména olejomalby a grafika, aktuálně je v nabídce přes 8500 uměleckých děl. „Sledujeme, že o kategorii umění se před Vánoci zvedá zájem. Konkrétně výtvarné umění se před Vánoci prodává dokonce o 30 procent více než je průměr,“ uvedla Michaela Papežová z obchodního portálu Aukro.cz.

Průměrná cena jednoho prodaného kusu se pohybuje kolem 1300 korun. Nejdražším vydraženým obrazem bylo jedno z děl Václava Radimského, v celkové hodnotě půl miliónu korun. Vydražen byl také originál obrazu Jana Zrzavého Žena v klobouku s květinami, obrazy Jaroslava Panušky nebo české malířky Toyen.

V kategorii uměleckých děl a sběratelství mají na Aukru výraznou převahu nákupy v dražbách. „Ve výtvarném umění se 90 procent zboží vydraží. Určitě je to způsobeno i tradicí, kterou dražby uměleckých předmětů mají,“ uvedla Papežová.

Aktuálně je v nabídce portálu 8500 kusů uměleckých děl různých kategorií. „Internet je pro galerie nebo samotné autory vhodným doplňkovým prodejním kanálem, zákazníci se naučili i hodnotná umělecká díla dražit virtuálně,“ dodala Papežová.

Petr Šec: Tempo českého umění diktují průměrní a frustrovaní