Ikea: Litujeme zneužívání práce politických vězňů v NDR

IKEA

IKEA Zdroj: E15

Švédský nábytkářský gigant Ikea vyjádřil lítost nad tím, že někteří jeho dodavatelé před více než dvěma desítkami let zneužívali práci politických vězňů v bývalé Německé demokratické republice.

Ikea uvedla že „hluboce lituje“ zneužití politických vězňů na nucené práce v komunistickém východním Německu. Švédská nábytkářská firma si obědnala u společnosti Ernst & Young analýzu situace před 25-30 roky.

Z této studie vyplývá, že političtí i kriminální vězni byli zapojeni do výroby pro dodavatele společnosti Ikea. Ernst & Young dále uvádějí, že zástupci firmy Ikea o práci vězňů v té době věděli.

Vězni se dočkají odškodnění

Rainer Wagner, předseda skupiny poškozených UOKG, již dříve řekl, že Ikea je jen jednou z mnoha společností, které těžily z využívání nucené práce vězňů v bývalé NDR od roku 1960 do 1980. Jeho skupina bojuje za odškodnění pro mnoho bývalých vězňů. „Ikea situaci řeší, za což jsme velmi vděční,“ řekl Wagner na tiskové konferenci v Berlíně, kde byly prezentovány závěry zprávy.

Jeanette Skjelmoseová, personální ředitelka společnosti IKEA k výsledkům zprávy řekal: „Hluboce litujeme, že se to stalo. Využití politických vězňů ve výrobě nebyl nikdy plán IKEA Group..“

Auditoři z Ernst & Young při vyšetřování prošli 20 tisíc stran dokumentů z interních záznamů IKEA a 80 tisíc archivovaných položek z německého federálního archivu. Dále hovořili s téměř stovkou lidí, a to jak současnými, tak bývalými zaměstnanci firmy Ikea a svědky z bývalé NDR.

„Ikea měla smlouvy na výrobu nábytku s podniky v NDR,“ řekl pro BBC Hubertus Knabe, ředitel památníku politických vězňů. Autoři zprávy dospěli k názoru, že manažeři firmy Ikea si byli vědomi toho, že by političtí vězni mohli být v někdejší NDR využíváni k výrobě produktů Ikea a opatření, která přijali, aby tomu zabránili, nebyla dostatečná.