Ikea v Evropě postaví 50 hotelů, švédský nábytek v nich nenajdete

Ikea a Marriott se spojí a vytvoří síť hotelů Moxy

Ikea a Marriott se spojí a vytvoří síť hotelů Moxy Zdroj: Marriott International

Švédský nábytkářský gigant Ikea slaví celosvětový úspěch s levným a stylovým nábytkem. Nyní chce stejný přístup zopakovat i ve světě ubytování. Vstupuje na evropský trh s levnými hotely a na pomoc si bere mistra oboru – hotelový řetězec Marriott Intercontinental.

Ikae přišla se svými plány na síť levných hotelů pod hlavičkou sesterské společnosti Inter Ikea už loni v létě, tehdejší informace ale byly ještě velmi nekonkrétní. Nyní známe jméno hotelů – Moxy, běží už také internetová prezentace nového řetězce.

Jak deníku The Wall Street Journal prozradil zdroj z vedení Marriottu, Inter Ikea chce v příštích pěti letech v Evropě postavit 50 hotelů, zaplatí za ně přibližně 500 milionů dolarů. Kromě Marriottu a švédské firmy se do projektu zapojí společnost Nordic Hospitality, která se bude starat o provoz hotelů. Marriott přispěje svou databází zákazníků a rezervačním a nákupním systémem, bude také vlastnit značku Moxy.

Hotely nevyužijí nábytek Ikea, vypůjčí si ale jeho princip snadné montáže. Některé hotely využijí novátorskou stavební techniku sestavování již hotových místností do výsledné budovy. Ikea si od toho slibuje výrazné snížení nákladů.

První hotel Moxy otevře přibližně za rok v Miláně, web firmy již avizuje také hotely ve Frankfurtu, Berlíně a Londýně. Následovat budou Belgie, Nizozemsko, Rakousko a Itálie. Podle propagačního videa umístěného jsou v plánu i pobočky v Polsku, Švédsku a Norsku.

Ikea a Marriott se spojí a vytvoří síť hotelů MoxyIkea a Marriott se spojí a vytvoří síť hotelů Moxy | Marriott International

Inter Ikea již vyhlíží lokality, stavba několika budov začne ještě letos. Hotely umístěné poblíž kancelářských center, letišti, železničních zastávek či metra budou mít od 150 do 300 pokojů, uvedl šéf hotelové odnože Inter Ikea Peter Andrews. Cena za jednu noc se bude pohybovat okolo 60 eur.

Hotelnictví se v současné hospodářsky neklidné době ukázalo jako velmi stabilní podnikání, vystěhuje vedení Inter Ikea, proč se firma vrhá do zcela nového odvětví. Obzvláště to platí právě pro levnější hotely, které navíc získaly některé klienty dražší konkurence.

Evropský trh s levným ubytováním láká v poslední době řadu investorů. Velké řetězce láká především to, že většina hotelů není součástí nějaké větší sítě. Podle britské poradenské společnosti Otus & Co. Je součástí řetězce jen 37 procent evropských hotelů, zatímco v USA je to 60 procent. Hotelům navíc roste obsazenost, v západní Evropě loni stoupla na 70 procent z 67,1 procenta v roce 2011.

Ikea a Marriott se spojí a vytvoří síť hotelů MoxyIkea a Marriott se spojí a vytvoří síť hotelů Moxy | Marriott International