Inspekce loni našla u Českého piva osm chyb, letos žádnou

V Černokosteleckém pivovaru

V Černokosteleckém pivovaru Zdroj: E15 Anna Vackova

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni narazila na osm nevyhovujících vzorků piv z pivovarů, které pro své výrobky chtěly začít používat chráněné zeměpisné označení EU České pivo. Loni odebrala 49 vzorků. Letos zhruba do půlky října inspekce zkontrolovala 29 vzorků, přičemž pochybení nenašla u žádného, řekla deníku E15 Michaela Mezerová z odboru kontroly, laboratoří a certifikace SZPI.

Inspekce provádí dva druhy kontrol. Prvním je kontrola vzorků přímo v pivovaru na jeho vlastní žádost předtím, než pivovar začne výrobky označené České pivo dodávat do obchodů.

Další kontroly pak inspektoři provádějí v obchodní síti. „Těchto osm vzorků jsme našli v rámci ověřování ještě před jejich uvedením na trh, kdy se celý proces ladí,“ uvedla Mezerová.

Inspektoři pak své výhrady sdělili pivovarům, které výrobní postup upravily tak, aby odpovídal pravidlům pro používání označení České pivo schváleným Evropskou unií. Kterých konkrétních pivovarů se osm nevyhovujících vzorků týkalo, Mezerová neuvedla.

Čtěte také:

Zbyněk Kovář: Tradiční pivo už nemá tak neotřesitelnou pozici

České pivo získalo ochranné označení

Někteří výrobci potravin budou žádat o ochranu zeměpisného původu

Tuzemské pivovary mohou používat chráněné zeměpisné označení České pivo přesně čtyři roky. Nyní jej využívá dvanáct pivovarů pro 52 značek představujících 56 procent výstavu. Označení podle pivovarníků zaručuje, že má tradiční charakter jako piva, která se v tuzemsku vaří desítky let.

Nadace České pivo shání peníze

Nadačnímu fondu České pivo sládka Františka O. Poupěte se za rok existence nepodařilo sehnat peníze na výzkum nutný pro udržení úrovně tradičního českého piva. Uvedl to šéf správní rady nadace a výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Na výzkum podporující produkci Českého piva je přitom podle nadace potřeba minimálně osm až deset milionů korun ročně. Nadaci se nedaří získávat peníze od státu, který šetří, ani z evropských fondů či grantů. Od příštího roku by ale měly do nadace začít přispívat přímo pivovary, které České pivo využívají a které již podporují Výzkumný ústav pivovarsko-sladařský.