Investice na další rok? Lyžařské vybavení kvůli oblevě zlevnilo o polovinu

Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn Zdroj: Spindleruv Mlyn

Nedostatek sněhu na horách během letošní zimy vede obchodníky k výraznému zlevňování zimního a lyžařského vybavení. Za akční ceny je možné pořídit nejen lyže, ale také oblečení a další lyžařské doplňky jako jsou brýle, rukavice či helmy. Slevy dosahují až 60 procent. Vyplývá to z dnešní analýzy společnosti Česká distribuční, největšího distributora reklamních letáků v České republice, provedené na základě letákových slevových akcí obchodních řetězců.

Kvůli teplé zimě je zájem o lyžařské a běžkařské vybavení nižší. „Obchodníkům proto nezbývá, než přilákat zákazníky na výrazné slevy, které v průměru dosahují 40 procent, výjimkou však nejsou ani slevy vyšší,“ uvedl ředitel České distribuční Petr Sikora.

Nejvyšší slevy podle analýzy tradičně připadají na sportovní oblečení a lyžařské doplňky. Například na lyžařských kalhotách je tak možné ušetřit i 62 procent z ceny. Podobně může zákazník za polovinu ceny pořídit lyžařskou bundu, obuv na lyže se slevou 44 procent nebo helmu levnější o 43 procent. Velké slevy ale nabízejí obchodníci i na lyže samotné, v průměru se prodávají se slevou 47 procent.

Horší sněhové podmínky na českých horách také zvedají zájem o lyžování v Alpách. Podle cestovní kanceláře Nev-Dama je poptávka letos vyšší meziročně o 30 procent. Nárůst je nejvíce patrný u rakouských středisek. „Lidé výrazně více kupují dovolené především na zkrácené pobyty. Jsme přesvědčeni, že vyšší poptávka je ovlivněna i špatnými sněhovými podmínkami na českých horách. Denně registrujeme zájem lidí, kteří původně plánovali vyrazit na české hory,“ uvedl mluvčí CK Jan Osúch.