Investiční kolos Apollo investuje do Sazka Group přes třináct miliard. Získá podíl 12 procent

Sazka Group Karla Komárka podpoří americký kapitál

Sazka Group Karla Komárka podpoří americký kapitál Zdroj: Sazka

Loterijní skupina Sazka Group, který spadá do impéria KKCG Karla Komárka, získá obří investici ve výši 500 milionů eur (13,25 miliardy korun) od světového investičního kolosu Apollo Global Management. Stane se tak formou investice do nově založené společnosti Sazka Entertainment, dceřiné společnosti KKCG, která se po dokončení transakce stane stoprocentním vlastníkem Sazka Group.

„Vstupujeme do nové éry podnikání a toto investiční a strategické partnerství naplňuje naše dlouhodobé plány na expanzi,“ komentoval investici miliardář Karel Komárek.

Většina z půl miliardy eur bude využita na akvizice a investice do růstových příležitostí v USA a Evropě se zaměřením na loterie. Partner společnosti Apollo James Kim uvedl, že skupina Appolo je přesvědčena, že „tato investice spolu s naší sektorovou expertízou a vztahy, které máme v oboru, pomohou současnému manažerskému týmu naplnit růstové plány nejen v Evropě, ale i v globálním měřítku.“ V současnosti se Sazka Group uchází o provozování britské národní loterie, kterou nyní provozuje společnost Camelot, jejíž licence vyprší v roce 2023.

Vlastní kapitál Sazka Entertainment bude po dokončení transakce činit 4,2 miliardy eur. Podíl skupiny Apollo, který by odpovídal investici ve výši 500 milionů eur, by tak byl zhruba dvanáct procent. Zbytek bude vlastnit Komárkova skupina.

V letošním roce sázkovou skupinu tvrdě zasáhla koronavirová epidemie. Čistý zisk skupiny se meziročně dramaticky propadl na zhruba 42 milionů eur, když o rok dříve to bylo 145,1 milionu eur. Na Sazka Group dopadlo zejména zavření poboček v řecké sázkové kanceláři OPAP, ale rovněž v Itálii.

Sazka Group působí v Rakousku, Řecku, Kypru, Itálii a v České republice, kde je dominantním provozovatelem loterií. V červnu se Sazka Group stala většinovým majitelem rakouské loterijní firmy Casinos Austria s podílem 55,48 procenta, když dokončila převzetí 17,19 procenta od rakouské firmy Novomatic. Finanční podmínky transakce firmy nezveřejnily. Podle informací agentury APA nicméně hodnota podílu, který Sazka od firmy Novomatic získala, je přes 100 milionů eur (zhruba 2,65 miliardy korun).

Skupina Appolo Global Management spravuje aktiva ve výši 433 miliard dolarů. Z toho 77 miliard dolarů investuje do soukromých společností. V portfoliu má nakladatelství McGraw-Hill Education, sázkovou kancelář Ladbrokes Coral nebo například chemickou společnost LyondellBasell.