Investor Zadák vsadil na internetovou půjčovnu věcí

Investor Jan Zadák

Investor Jan Zadák Zdroj: archiv e15

Jan Zadák
Jan Zadák
Jan Zadák
4
Fotogalerie

Startup SharyGo, který se zaměřuje na půjčování věcí mezi lidmi, funguje od letošního léta. Nyní získal klíčovou dvojici investorů, konkrétně Jana Zadáka a Armex Group. Ti do start-upu vložili nižší desítky milionů.

Pro Zadáka je SharyGo první investicí do star-tupu. Ještě v květnu pro deník E15 v rozhovoru uvedl, že do žádného startupu zatím neinvestoval. “V letošním roce jsem v Česku analyzoval více než padesát začínajících firem. U SharyGo se mi líbí byznys model, možnosti růstu a v neposlední řadě věřím zakladateli jako osobě a člověku,” říká ke své mnoha milionové investici Zadák.

Internetová půjčovna věcí SharyGo je nyní dostupná v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a v Hodoníně, má přes 2000 registrovaných uživatelů a přes šest stovek předmětů k zápůjčce. Očekávání investorů i šéfa půjčovny SharyGo Dana Erlebacha počítají během jednoho roku s dosažením stovky tisíc předmětů, rozšíření ve městech nad 70 tisíc obyvatel a tisíce výpůjček měsíčně.

"Sdílená ekonomika nicméně úspěšně roste nejen v USA, Číně a dalších velkých zemích. I v Česku přibývá uživatelů i fungujících projektů," sdělil již dříve Petr Sigut z České asociace sdílené ekonomiky. Ve Spojených státech mají ale některé startupy z takzvané sdílené ekonomiky miliardové tržní zhodnocení, současně se však mohou topit ve ztrátě. To je třeba případ alternativní taxislužby Uber, jež loni prodělala téměř tři miliardy dolarů. SharyGo nicméně důvěru investorů získala poměrně brzy.

“Prokázali jsme, že máme místo na trhu a že je o službu zájem. Našim cílem je vytvořit největší internetovou půjčovnu věcí na českém internetu a nabídnout bezpečnou službu,” uvedl ke vstupu investorů šéf půjčovny Dan Erlebach.

Kromě Zadáka, který před necelým rokem odešel z pozice prezidenta Hewlett-Packard pro služby v Evropě, na Blízkém východě a v Africe, do SharyGo investuje také severočeská podnikatelská skupina Armex Group, jež loni ohlásila tržby ve výši 21 miliard.