Sdílená ekonomika se v Česku rozmáhá. Lidé si pronajímají elektroniku, grily či drony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Po domech, autech a financích si začínají lidé půjčovat také předměty denní i sezonní potřeby. Nahradit klasické půjčovny nářadí či elektroniky hodlá pražský startup SharyGo. Po dvou měsících provozu platforma vykazuje stovky aktivních uživatelů a v nabídce tisíce položek včetně stanů, grilů, fotoaparátů či dronů. 

Firma během prázdnin dokončila první fázi projektu. Ten se nyní rozrůstá do dalších měst. Po Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové přibyl Hodonín. Na SharyGo je po dvou měsících registrováno 1500 uživatelů. Na hodnocení tržeb je ale zatím podle zakladatele platformy Dana Erlebacha příliš brzy. Stejně tak neprozradil, kdy by projekt, který v Česku dosud chyběl, měl být ziskový. 

Obecnou nepřipravenost obchodních modelů českých startupů přitom již dříve v rozhovoru pro E15 kritizoval investor Jan Zadák. "V Česku chybějí desítky let vývoje nějakého startupového prostředí, spolupráce v určitém ekosystému," dodal.

"Sdílená ekonomika nicméně úspěšně roste nejen v USA, Číně a dalších velkých zemích. I v Česku přibývá uživatelů i fungujících projektů," říká Petr Sigut z České asociace sdílené ekonomiky. Ve Spojených státech mají ale některé startupy z takzvané sdílené ekonomiky miliardové tržní zhodnocení, současně se však mohou topit ve ztrátě. To je třeba případ alternativní taxislužby Uber, jež loni prodělala téměř tři miliardy dolarů. 

Erlebach ovšem víru v úspěch vlastního projektu opírá o skutečnost, že část konzumentů již pro nové produkty doslova nemá u sebe doma místo. “Když věc potřebuji čtyřikrát do roka, proč bych si ji kupoval. Je to stejné jako když sháníte stan nebo GoPro na výlet, aparaturu či projektor na akci, motorovou pilu na zahradu a ptáte se kamarádů. A pokud mně jako majiteli tyto věci leží doma, proč bych je nepůjčil a nevydělal si tak,” dodává Erlebach.

Sdílení tak má v jeho očích nabízet alternativu vůči internetovým bazarům jako je například Aukro, či nově spuštěný Markeplace na čekém Facebooku. SharyGo by mohla konkurovat i zastavárnám a prodejnám s použitým zbožím. "O této službě slyším poprvé a její význam tak nemohu hodnotit, v Česku je tradice prodeje použitého zboží ale silná, tak se propadu zájmu klientů neobávám," uvedl ale majitel jednoho z pražských bazarů s elektronikou Pavel Štěpán.