Zájezdy zdražily, i tak poptávka roste. Cestovky preferují exotiku s vyšší marží

Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří.

Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří. Zdroj: Jiří Liebreich

Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří.
Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří.
Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří.
Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří.
Dominikánská republika patří k exotickým destinacím, kam Češi rovněž míří.
25
Fotogalerie

Těžce prodělečná divočina s přívlastkem 2020 je ta tam a lidé se dávají znovu do pohybu. Prodeje zájezdů na zimu a léto meziročně rostou z loňského dna o vyšší desítky procent i navzdory mírnému zdražení. Pravděpodobnost, že v lednu či v srpnu nenarazíte na Čechy v Egyptě, se tradičně blíží nule, klesá ale i v případě často omílaných Malediv. Vyplývá to z odpovědí cestovních kanceláří na dotazy deníku E15.

„Zájem o zájezdy je několikanásobně vyšší než loni touto dobou a je srovnatelný s předcovidovým rokem 2019. Přístup klientů se ale úplně změnil, požadují především jistotu – záruku, že nepřijdou o peníze,“ uvádí mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Společnost proto láká na možnost zrušení zájezdu třicet dní před odletem bez sankcí. Stejně tak Exim Tours, jenž patří stejnému majiteli, německé skupině DER Touristik Eastern Europe.

„Pro podzimní a zimní exotickou dovolenou klienti nejčastěji volí Spojené arabské emiráty, Omán, Egypt, ale také ostrovy v Indickém oceánu, jako jsou Maledivy nebo Mauricius,“ dodává mluvčí Eximu Petr Kostka.

Na růstové trajektorii se veze i největší tuzemská cestovní agentura. „Očekáváme asi třicetiprocentní prodeje ve srovnání s rekordní zimou 2019/2020. V případě exotických destinací Češi většinou volí devítidenní zájezdy do pětihvězdičkových hotelů s all inclusive. Nejvíce létají páry okolo třiceti let,“ tvrdí mluvčí společnosti Invia Andrea Řezníčková.

Část cestovek pořádá speciální zájezdy na Světovou výstavu Expo v Dubaji. První skupinu vyšle v polovině listopadu například moravská CK BonTon, přímý partner českého pavilonu. Za zájezd si účtuje od třiceti tisíc korun výše. Ceny většiny zájezdů se napříč trhem mírně zvyšují.

Podívejte se, jak dělníci v Dominikánské republice vyrábějí světově proslulé doutníky:

Video placeholde
Výroba doutníků v dominikánské továrně La Aurora. • Jiří Liebreich

„Oproti roku 2019 u nás vzrostly o pět až deset procent,“ říká jednatel společnosti BonTon Petr Kraus. Vliv na cenu zájezdů má například rostoucí inflace nebo směnný kurz koruny vůči euru či dolaru.

„Náklady výrazně rostou i u paliv, energií a u dalších složek spotřebitelského mixu, což v konečném důsledku může ovlivnit i ceny za ubytovací a další služby. Průměrná cena, kterou klienti utratí, vzrostla u zájezdů na zimní sezonu přibližně o čtvrtinu oproti předchozím dvěma rokům,“ vysvětluje mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková s tím, že se do vyšších útrat promítají častější prodeje dražších zájezdů do exotiky.

Právě na tento segment Čedok mnohé vsadil. Zájezdy s přímými lety z Prahy například do Dominikánské republiky nebo do Keni nabízí od zhruba třiceti tisíc korun. Obecně platí, že s exotičností destinací rostou i marže z cen zájezdů.

„V době zvyšujících se cen je důležité garantovat právě cenu zájezdu. Pokud si náš klient nyní zarezervuje first minute zájezd na léto za zálohu 1500 korun na osobu, cena zájezdu, za kterou nakupuje nyní, se pro něj již nezmění,“ tvrdí mluvčí CK Blue Style Ilona Topolová. Oproti loňsku se prý zvýšila průměrná útrata klientů této společnosti o sedm procent.

Zásadní dopad na celý cestovní ruch však bude mít epidemiologická situace, která může s obchodními ambicemi cestovek snadno zamávat. „Vzhledem k rostoucím číslům pozitivně testovaných očekáváme mírné zbrzdění předprodejů na zimní sezonu. Lze očekávat, že se bude často prodávat v režimu last minute,“ tuší marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Pozitivní ohlasy naopak vzbudil příchod německého nízkonákladového leteckého dopravce Eurowings na pražské letiště. Aerolinka ze skupiny Lufthansa otevřela na Letišti Václava Havla základnu a bude spolupracovat při nabídce některých letů s českými Smartwings.

„Bude-li se shodovat nabídka letů s naší poptávkou za dobrých podmínek, využijeme ji. Příchod Eurowings je pro trh určitě pozitivní. Čím více dopravců, tím více možností, jak a kam létat,“ podotýká Tomáš Hubka z CK Delfín Travel, jež cílí na seniory. „Vstup Eurowings vnímáme jako potvrzení toho, že se situace na trhu cestovního ruchu vrací k normálu,“ dodává Bezděk.

Na tyhle krásy láká perla Karibiku Dominikánská republika: