Jako Stodolní: Z pražské Dlouhé třídy se stává obdoba vyhlášené ostravské ulice

Noční život v pražské Dlouhé třídě

Noční život v pražské Dlouhé třídě Zdroj: Michael Tomes, E15

Tržnice Dlouhá 14
Tržnice Dlouhá 14
Tržnice Dlouhá 14
Restaurace v pražské Dlouhé ulici
Restaurace Lokál v pražské Dlouhé ulici
19
Fotogalerie

Přes dvacet let to byla lokalita, v níž byl magnetem večerní zábavy hlavně hudební klub Roxy. V současnosti se Dlouhá ulice vinoucí se na dohled od Staroměstského náměstí mění na místo, kam v čím dál větších houfech směřují pijáci piva i něčeho tvrdšího.

Tedy podobně jako v Ostravě ve známé Stodolní ulici. Na rozdíl od ní si ale v Dlouhé přijdou na své rovněž milovníci dobrého jídla.

“Provozovatelé restaurací a gastronomických provozů potvrzují Dlouhou jako lokalitu číslo jedna,” říká Jan Voslář, specialista na retail z poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Výhodou Dlouhé podle něj je, že je snadno dostupná. Současně tam hospody a bary neplatí tak vysoké nájmy, jaké jsou obvyklé například v prestižní ulici Na Příkopě.

Proměny Dlouhé v poslední dekádě odstartoval v roce 2005 dnes již legendární Harley´s Bar v čísle popisném 18. Za podnikem je mimo jiné někdejší vrcholový manažer Plzeňského Prazdroje Tomáš Tesner.

Konkurence zvyšuje konzumaci

O čtyři roky v ulici otevřel koncept Lokál ze sítě Ambiente podnikatele Tomáše Karpíška. Za ním následují další provozovny.“Čím víc dobrých podniků v okolí, tím větší koncentrace lidí, kteří se vyznají a dokáží ocenit dobré jídlo a pití,” odpovídá mluvčí Ambiente Šárka Hamanová na otázku, zda se nebojí konkurence.

V Dlouhé 46 se nachází Prague Beer Museum, hospoda sázející na pivo z minipivovarů. Vlastníkem je severoamerický byznysmen Jose-Manuel Padilla. V Praze spolu s partnery založil ještě pivovárek Two Tales. Za parťáka v něm má spoluvlastníka poradenské firmy Fincentrum Martina Nejedlého.

Jeden z nejnovějších přírůstků v ulici je v Dlouhé 14. Majitelé podniku Food Story se rozhodli dát pod jednu střechu hospodu s pivotékou, prodejnu potravin “s příběhem”, kavárnu i bistro. Spolumajitel firmy Jiří Konhefr si výkon zařízení pochvaluje.

“Dlouhá ´gastrotřída´ má ideální umístění v samém srdci Prahy. Během půlroku od otevření si náš podnik našel stálou klientelu a monitorujeme, že počet našich zákazníků stále roste,” řekl E15.cz. Mezi Konhefrovy společníky v projektu patří také šéf webu Extra.cz Tomáš Kačena a někdejší dlouholetý šéfredaktor časopisu Maxim Pavel Vondráček.

Dnes již legendární Harley´s Bar v pražské Dlouhé uliciDnes již legendární Harley´s Bar v pražské Dlouhé ulici|Michael Tomes, E15Dnes již legendární Harley´s Bar

K velkým změnám se schyluje v Dlouhé na čísle popisném 11 až 15. Realitní byznysmen Václav Klán tam se svou firmou Amádeus Real chystá přestavbu historického domu. V části vznikne zcela nová velká hospoda. S tisíci metry čtverečními předčí i Lokál. Se stavbou se začne již příští rok, hotovo bude v roce 2018. Majitel tam nyní s pomocí Cushman & Wakefield jedná se zájemci o provoz pivnice. V zrenovované nemovitosti má být ještě jedna restaurace. Velkým lákadlem je v Dlouhé legendární klub Roxy. Podnik fungující již přes čtvrt století prodělal v roce 2010 rekonstrukci za stovky milionů korun.