Kam na dovolenou? Nejlevněji vyjde Bulharsko a Turecko

K velkým turistickým lákadlům patří i francouzský ostrov Korsica

K velkým turistickým lákadlům patří i francouzský ostrov Korsica

K velkým turistickým lákadlům patří i francouzský ostrov Korsica
Pobřeží Normandie
Pobřeží Normandie
Hrad Josseline
V Bretani je velké množství hradů. Na snímku Josseline.
8
Fotogalerie

Letos si čeští turisté nejvíce polepší na dovolené v Maďarsku. V Maďarsku totiž kupní síla Čechů stoupla o desetinu a turista pořídí za 1000 korun zboží v přepočtené hodnotě 1180 korun. Levněji než loni je vedle Maďarska i například v Chorvatsku, Turecku, Řecku a Španělsku.

Díky vývoji kurzu koruny si letos čeští turisté polepší nejvíce v Maďarsku. Vyplývá to ze studie UniCredit Bank mezi 13 turistickými destinacemi. V Maďarsku totiž kupní síla Čechů stoupla o desetinu a turista pořídí za 1000 korun zboží v přepočtené hodnotě 1180 korun. V Turecku si letos turista pořídí za 1000 korun zboží v přepočtené hodnotě 1520 korun a v Bulharsku 1551 korun.

Turecko může být hitem současnosti, nabízí teplé moře, přírodu i památky. Příznivý poměr cen, rostoucí úroveň služeb a stabilní politická situace v Turecku vytváří prostor pro to, aby se tato země posunula v žebříčku oblíbenosti českých turistů vzhůru ze současného devátého místa. Mezi další populární a levné destinace patří také Bulharsko. V loňském roce se zvýšila pozornost Čechů mířící k znovuobjevovaným destinacím, jako je Španělsko a nově Francie.

Jaká je kupní síla Čechů v zahraničí

Kupní síla Čechů v zahraničíKupní síla Čechů v zahraničí|Unicredit Bank

Kupní sílaKupní síla|Unicredit Bank

Pramen: UniCredit Bank

Nejdražší nákupy Češi pořídí ve Francii a Velké Británii, kde za českých 1000 korun dostanou letos ekvivalent ve výši 720 korun, respektive 650 korun. V nejoblíbenější turistické destinaci, Chorvatku, si český turista pořídí za tisícikorunu zboží a služby za 1067 korun.

 

Last minute: Sezóna prodeje začíná, nejlevnější je Tunisko či Egypt

 

 

Mezi zeměmi, které pro Čechy meziročně zdražily, patří Egypt, Velká Británie, Slovensko a Itálie. „Kombinace vyšších nákladů a politického rizika zřejmě letos dále oslabí zájem Čechů o Egypt, kde se ovšem dají předpokládat zvýhodněné nabídky. Poptávku po Řecku ovlivní míra slev, která může kompenzovat případné zhoršení úrovně služeb. Na problémech uvedených zemí zřejmě vydělají ostatní středomořské destinace,“ uvádí Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.

České turisty znovu láká Francie

Loni přitom podle studie cestovali Češi nejméně do zahraničí od roku 2006. Své cesty proti předchozímu roku omezili o 1,6 procenta a ve srovnání s rekordním rokem 2008 klesl počet výjezdů o téměř 15 procent. Chorvatsko si upevnilo postavení českými turisty jako nejoblíbenější destinace. Znovuobjevování v loňském roce zaznamenaly Španělsko a Francie. Naopak největší propad zájmu zaznamenal nepokoji zmítaný Egypt. Citelně se také snížil zájem Čechů o dovolenou na Slovensku.