Katarský šampionát se odehraje v zimě, kluby protestují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Světový šampionát v Kataru se sice koná až v roce 2022, už nyní je ale hlavním tématem diskuzí mezi světovou federací FIFA a kluby. FIFA rozhodla, že se mistrovství uskuteční v listopadu a v prosinci, přesný termín turnaje uvede na svém zasedání koncem března. Evropské kluby však takový termín nechtějí. Pokud by byl prosazen, požadují finanční kompenzaci, kterou však fotbalová asociace odmítá. Tratit budou i televizní stanice.

Mistrovství světa se obvykle koná v červnu a v červenci, v Kataru však v létě panují více než 40stupňové teploty. Proto FIFA rozhodla, že turnaj se uskuteční v jiném termínu. Aby akce nekolidovala se zimní olympiádou, FIFA zvolila konec roku s tím, že se ligové soutěže přeruší. A právě to je kámen úrazu. „Přerušíme ligu v listopadu po nějakých 13 zápasech, hrát začneme v lednu. Hráči, kteří nebudou na turnaji, nebudou hrát, kluby nebudou vydělávat a televizní stanice budou zuřit,“ nastínil temnou vizi prezident francouzské ligy Frederic Thiriez.

Ještě větší pozdvižení vzbudí přerušení soutěže v Anglii, kde právě období konce roku patří v lize k nejúspěšnější části sezony. Premier League nemá vánoční přestávku a zápasy v této době jsou hojně navštěvované. Loni se v prosinci uskutečnilo jen v rámci Premier League 60 zápasů, průměr v ostatních měsících bývá mezi 30 a 40.

Je dost času

„Očekáváme, že FIFA klubům a ligám nahradí škody, které svým rozhodnutím způsobí,“ poukázal Karl-Heinz Rummenige, který zastává pozici předsedy Asociace evropských klubů a zároveň je ve funkci předsedy Bayernu Mnichov.

Kompenzace klubůmKompenzace klubům | E15

Odškodnění ale FIFA rázně odmítla. „Není to perfektní situace, to víme. Proč ale vůbec mluvíme o nějaké kompenzaci?“ prohlásil generální tajemník FIFA Jérôme Valcke a poukázal na to, že se jedná o mimořádnou a výjimečnou situaci, na kterou je navíc dostatek času se připravit.

Kluby jsou již nyní kompenzovány za to, že hráči, které platí, hrají na MS. Za každý den, který fotbalista stráví přímo na šampionátu nebo přípravou na něj, dostává jeho klub předem stanovenou finanční částku. V roce 2010 takto FIFA rozdala mezi kluby 40 milionů dolarů, o čtyři roky později už to bylo 70 milionů. Finanční kompenzaci čerpalo 396 klubů z 57 zemí.

Nespokojenci se kupí

Na stranu klubů se postavila také UEFA. Nový termín turnaje totiž koliduje s její Ligou mistrů. A nespokojeni jsou také zástupci zimních sportů, neboť fotbalový šampionát obvykle strhává veškerou pozornost na sebe.

Tratit budou i televizní stanice, například americký Fox. Práva na šampionát v roce 2022 koupila tato společnost dohromady s turnajem 2018 za miliardu dolarů. Ovšem obě akce pořídila pro americký trh jako akce letní. Pokud by se hrálo v listopadu a v prosinci, budou v plném proudu ligy basketbalu a amerického fotbalu, což jsou v zámoří sledovanější sporty, a cena za televizní práva tak nebude odpovídat původně očekávané sledovanosti.