Kellner s Komárkem dostanou od zkrachovalé Sazky dalších 584 milionů

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Investorským skupinám PPF a KKCG se vrátí další část peněz, které investovaly do dluhopisů akciové společnosti Sazka a do jejího loterního byznysu. Soud totiž rozhodl o tom, že insolvenční správce zkrachovalé Sazky Josef Cupka může v rámci třetího částečného rozvrhu vyplatit dvěma hlavním věřitelům – The Bank of New York Mellon a Bestsport Services – částku 584 milionů korun.

Finanční dům Bank of New York Mellon působil v minulosti jako zajišťovací agent dluhopisů vydávaných Sazkou pro financování výstavby multiarény v pražských Vysočanech, mezi jejichž hlavní držitele PPF a KKCG patří. Bestsport Services je nástupnickou firmou společnosti Bestsport, která halu v minulosti provozovala, ale na rozdíl od sesterské Sazky neskončila v konkurzu. Soud jí povolil reorganizaci. Bestsport Services je rovným dílem rovněž vlastněna PPF a KKCG.

„Věřitelům je vyplaceno 19,46 procenta z plné výše jejich pohledávek. Příkazy k uhradě již odešly do banky, mělo by být proplaceno do konce týdne,“ řekla serveru E15.cz mluvčí insolvenčního správceš Lenka Tichá. Podíl vyplacených pohledávek je tak stejný jako u předchozích dvou částečných rozvrhů. První rozvrh odsouhlasil soud loni v červnu, celkem 910 zajištěných věřitelů s nepodmíněnými pohledávkami tehdy dostalo částku 874,2 milionu korun. Druhý částečný rozvrh povolil soud loni v září, celkem 16 subjektů získalo 260 milionů korun. V obou případech již na účty věřitelů odešly všechny odsouhlasné částky.

Vůbec prvním věřitelem, který se přednostně dočkal výplaty peněz, byl ale již loni v březnu právě The Bank of New York Mellon. Dostala tehdy 568 milionů korun. Důvodem výplaty bylo to, že banka měla zástavu na sídle zkrachovalé Sazky, a měla tak nárok na přednostní výplatu peněz z prodeje sídla a loterního byznysu Sazky skupinám PPF a KKCG na podzim roku 2011. Původní pohledávka banky činila přes pět miliard korun, část ve výši 1,3 miliardy ale letos v únoru přešla na Bestsport Services.

Na účtu zůstává 1,5 miliardy

Cupka za prodej získal 3,81 miliardy korun a z této částky také správce věřitele postupně vyplácí. Loterní podnik včetně Sportky nyní provozuje společnost Sazka, sázková kancelář vlastněná již pouze jen KKCG, která druhou polovinu od PPF mezitím odkoupila.

Po celkem čtyřech výplatách tak velmi hrubým výpočtem zůstává na účtu insolvenčního správce 1,5 miliardy korun. „Jde o rezervu, kterou správce spravuje v rámci toho, že je stále nedořešeno několik stovek incidenčních sporů a podmíněných pohledávek. Z peněz z prodeje jsou průběžně vypláceny rovněž náklady spojené s insolvenčním řízením,“ podotkla Tichá.

Kdy by mohl správce sestavit a soud povolit finální rozvrh výplaty všem věřitelům zahrnující i dosavadní výplaty, to se podle mluvčí nedá říct do doby, než se vyřeší všechny incidenční spory. To přitom může trvat i několik let.