Kellnerovo Eldorado skupuje menší konkurenty

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Skupině PPF Petra Kellnera se sice nepodařilo koupit jedničku mezi ruskými maloobchodními řetězci s domácími spotřebiči a elektronikou M.video, nyní se ale dere na vrchol díky nové strategii. Řetězec Eldorado se zhruba 700 obchody včetně franšíz, který PPF loni definitivně ovládla ze sta procent, investuje řádově miliardy korun do skupování regionálních sítí.

Posledním úlovkem je firma Rembyttěchnika, která provozuje 39 obchodů na Urale a na Sibiři. Tuto společnost podle dostupných informací koupí PPF zhruba za 1,5 miliardy korun. Již dříve v Kellnerově impériu skončila menší síť Beringov, lidé z Eldorada se nyní poohlížejí po dalších obchodech v okolí Moskvy a podle některých spekulací i na Ukrajině.
„Eldorado provedlo transakce, které posilují jeho tržní podíl v ruských regionech,“ potvrdil mluvčí PPF Milan Tománek, aniž by jednotlivé transakce specifikoval.

Strategie růstu na regionální bázi připomíná někdejší tažení jiné české skupiny Penty při rozšiřování sítě prodejen Žabka. Expanzi Eldorada má ve vedení PPF na starosti Martin Štefunko, který před časem přišel ze skupiny Penta.

Nabízí se také paralela mezi tím, že Penta své Žabky v Polsku a Česku nakonec prodala. Podle některých ruských médií by mělo smysl současné investice do ruského maloobchodu zhodnotit v horizontu tří až pěti let. Po fúzích a akvizicích se nyní poohlížejí také další ruské řetězce, očekává se, že časem by na trh mohli přijít i velcí světoví hráči.
PPF sice propásla šanci ovládnout M.video, čímž by vytvořila s velkým náskokem největšího hráče na trhu, ale regionální expanze má také své výhody – například může být přijatelnější pro antimonopolní úřad.
Pozice PPF v ruském maloobchodu je silná i díky vazbám na největší Kellnerův byznys – spotřebitelské financování v rámci skupiny Home Credit, jež v Rusku působí jako banka.

Rusko jako Kellnerova základna

Rusko je pro Petra Kellnera a jeho skupinu PPF jednoznačně největším a nejvýznamnějším trhem. Kromě maloobchodu a bankovnictví se tam věnuje těžbě drahých kovů a realitám. Velkou ambicí bylo také pojišťovnictví, tam ale reálné výsledky zatím nedosahují dřívějších očekávání společného holdingu PPF s italskou pojišťovnou Generali. Hodnota Kellnerových aktiv v Rusku se počítá v miliardách eur.