Kolem zadlužené SK Sigmy Olomouc krouží kupci

Fandit do Plzně jeli vlakem i nejmenší fandové

Fandit do Plzně jeli vlakem i nejmenší fandové Zdroj: Pavel Ryšlink

Olomoucké hlavní nádraží zaplnili ve středu dopoledne fanouškové fotbalové Sigmy
2
Fotogalerie

O druholigový fotbalový klub SK Sigma Olomouc, který je dlouhodobě ztrátový a potýká se s desetimilionovými dluhy, se zajímá několik investorů. Jednání pokročila s jedním zájemcem, který chce v klubu získat nejméně 51 procent, řekl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Radnice zároveň připravuje koupi podstatné části Androva stadionu, která by měla být částečně financována z peněz získaných z prodeje podílu města ve společnosti SK Sigma Olomouc.

„Zájemců je několik. Jeden z těch zájemců je řekněme favorizován. Není to žádná Asie, Afrika nebo Amerika. Je to investor, na kterého si lze sáhnout. Je to jméno, které asi nebude nějak zvlášť překvapivé,“ uvedl bez dalších podrobností Major. Radní o chystané transakci na začátku příštího roku informují zastupitele, kteří budou mít konečné slovo. „Leden je přestupním termínem v lize a musíme přinést trošku klidu do Sigmy,“ řekl Major.

Městem favorizovaný investor požaduje nejméně 51 procent akcií klubu. Podle Majora zatím nebylo domluveno, od kterých vlastníků by měl podíly v Sigmě koupit. Zhruba třetinu akcií klubu, jehož základní kapitál je 273,5 milionu korun, vlastní město. Přibližně stejným podílem disponuje podnikatel Josef Lébr a spolek SK Olomouc Sigma MŽ.

Jednou z uvažovaných variant je, že majoritní podíl určený pro investora bude vytvořen z akcií vlastněných radnicí a Lébrem. Major tvrdí, že město na zachování blokační minority nelpí. „My říkáme, že určitě nemusíme a ani nechceme být dominantním akcionářem. Chceme mít účast spíš společenskou. Jestli budeme mít jedno nebo pět procent akcií, to nyní nejsem schopen říct,“ uvedl Major.

Radnice ale chce získat do svého majetku fotbalovou infrastrukturu, kterou nyní vlastní klub. „Neříkáme, že celou, ale do budoucna určitě chceme mít rozhodující slovo ohledně využití nemovitostí,“ řekl Major. Město má zájem především o hlavní tribunu i provozní zázemí Androva stadionu. Vlastnictví stadionu by podle Majora mělo zajistit, že fotbalový klub v Olomouci bude možné v případě problémů kdykoliv obnovit.

Peníze získané z prodeje akciového poddílu města v SK Sigma Olomouc podle Majora nebudou stačit na pokrytí kupní ceny Androva stadionu, jehož celkovou hodnotu odborníci odhadli na 200 milionů korun. Zbývající část kupní ceny město neplánuje zaplatit z vlastního rozpočtu. Podle Majora ji lze v následujících letech postupně započíst s nájemným, které by město účtovalo klubu. "Model ladíme," podotkl.

Nový investor se bude muset popasovat s milionovými dluhy SK Sigma. Hospodaření fotbalové Sigmy je už několik let ztrátové. V účetním roce 2015/2016 klub vykázal ztrátu 25,7 milionu a svým akcionářům kvůli půjčkám na provoz dlužil 71 milionů korun. Na konci účetního roku 2014/15 měl klub z předchozího období nahromaděnou ztrátu 98 milionů.