Končí letní sezona, zájezdy na tento týden jsou vyprodány

V kontaktu s přírodou
a tradicemi. Brazílie se
pyšní stovkami kilometrů
nádherných pláží. Pravou
atmosféru bezstarostného
jihoamerického života
lze nasát třeba v ulicích
koloniálního města Parati

V kontaktu s přírodou a tradicemi. Brazílie se pyšní stovkami kilometrů nádherných pláží. Pravou atmosféru bezstarostného jihoamerického života lze nasát třeba v ulicích koloniálního města Parati Zdroj: Foto Radana Dungelova

Povedená konstelace víkendu, státního svátku, podzimních prázdnin a teplého počasí vyhání lidi z domova a přináší nebývalé tržby cestovním kancelářím. Tímto týdnem se pro většinu z nich definitivně uzavře letní sezona.

„O tyto termíny je obrovský zájem, řada zájezdů je vyprodána, prodali bychom jich i o třetinu více,“ uvedl marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma. Zájem je například o poslední turnusy v Turecku nebo na Kapverdských ostrovech, kam mířila plná letadla.

Zároveň začala sezona exotických dovolených u teplých moří. První turisté odlétli mimo jiné do Senegalu. Zájem je také o městskou turistiku, na výsluní se hřeje Barcelona. „Poptávka na víkend a tento týden byla až o 300 procent vyšší, než je na podzim běžné,“ doplnil Petr Krč, ředitel CK Atis, která se specializuje na Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

V českých zemích lidé podle něj vyhledávají hotely s wellness zázemím a nejrůznějšími sportovišti, do Maďarska zase jezdí za horkými prameny.

Podle průzkumu analytické společnosti Mag Consulting tráví volební víkend a následující týden mimo domov zhruba 300 tisíc Čechů. „Je to poprvé po delší době, kdy státní svátek navazuje na víkend. Lidé chtějí využít poslední slunečné dny a zároveň ušetřit den dovolené v práci,“ míní ředitel společnosti Jaromír Beránek.

Úspěšný prodloužený víkend završuje relativně vydařenou turistickou sezonu. Cestovní kanceláře podle předběžných údajů své asociace letos přilákaly o sedm procent více klientů než loni, tržby se zlepšily o dvě procenta. „Prošli jsme si velikánskou krizí okolo Egypta, přesto je to nejlepší sezona za pět let,“ zhodnotil uplynulé měsíce místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.