Končím, řekl šéf britského Tesca. Firmě se doma nedaří

Akcie řetězce Tesco se propadly

Akcie řetězce Tesco se propadly Zdroj: tesco

Šéf britského Tesca Richard Brasher dal po necelém roce ve funkci výpověď. Ačkoli řetězec expanduje v zahraničí, na domácím britském trhu se mu nedaří. Zejména v předvánoční sezoně Tesco vyhořelo.

Řízení britských aktivit Tesca převezme generální ředitel řetězce Philip Clarke. „Rozhodl jsem se vzít odpovědnost za naše britské obchody na sebe, protože jsou pro mě velice důležité,“ oznámil Clarke v tiskovém prohlášení. „Naprosto chápu, proč se Richard rozhodl odejít a chci mu poděkovat za jeho dlouholetý přínos,“ dodal.

Tescu se v Británii dlouhodobě nedaří a zmenšování jeho podílu na trhu nedokázal zabránit ani Brasher. „Tescu se doma nedaří už dva až tři roky,“ řekl pro BBC nezávislý detail analytik Robert Clark. „Nepomohl ani pokus snížit ceny, nezabránilo to tomu, co dělá konkurence – neustále kousek po kousku Tescu uždibuje podíl na trhu,“ dodal.

Vývoj akcií Tesco na londýnské burzeVývoj akcií Tesco na londýnské burze | Reuters

Vývoj akcií Tesco na londýnské burze

Tržní podíl Tesca v Británii v únoru klesl na 29,7% z loňských 30,3%. Akcie Tesca se 12. ledna propadly o 16% poté, co firma poprvé ve své historii vydala „profit warning“. Tesco poté oznámilo, že už nebude stavět tolik obřích supermarketů a místo toho se zaměří na budování online obchodů.

Společnost také chce v příštích letech napumpovat stovky milionů liber do svých současných poboček. „Portfolio jejich samoobsluh se okoukalo. V poslední době se vůbec nevyvíjeli. Zákazníci si přejí chytřejší, lépe navržené obchody, chtějí lepší práci s detailem,“ řekl Clark.