Konec diskriminace? Stát chystá legalizaci zahraničních sázkových kanceláří

ilustrační foto

ilustrační foto

Ministerstvo financí chce v Česku legalizovat činnost zahraničních sázkových kanceláří se sídlem na území Evropské unie. Návrh by měla příští středu projednat vláda. Současné znění zákona o provozování sázkových her se nelíbí Evropské komisi, která zákaz provozovat loterie a sázky zahraničními společnostmi považuje za diskriminační. Podle komise to odporuje evropskému právu.

Ministerstvo financí u EK se svými námitkami neuspělo. „Česká republika vyčerpala všechny argumenty k obhajobě stávající, respektive navrhované právní úpravy. Všechny dosud použité argumenty byly EK shledány jako nedostatečné,“ uvedlo ministerstvo financí v předkládací zprávě s tím, že aby se ČR vyhnula podání žaloby pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, měl by Parlament zákon přijmout nejpozději k 1. lednu 2014.

Asociace provozovatelů kurzových sázek navrhovanou změnu vítá. „Jednoznačně to vítáme, protože to sjednotí podmínky na trhu. Současná situace je absurdní. Zákon zahraničním společnostem zakazuje působit na českém trhu, ony tu ale prostřednictvím internetového sázení přesto jsou,“ sdělil ředitel asociace Marek Herman.

Pro české sázkové kanceláře tak jejich zahraniční konkurence představuje velký problém. „Zatímco my platíme 20procentní loterijní daň a k tomu ještě 19procentní daň z příjmu, zahraniční provozovatelé mají srovnatelné zatížení na úrovni tří až čtyř procent,“ podotkl Herman. Čeští provozovatelé uvítají, až zahraniční konkurence bude mít stejné podmínky jako domácí firmy.

Narovnání podmínek na trhu vítá i sázková společnost Fortuna. „Dlouhodobě usilujeme o srovnání tržních podmínek mezi tuzemskými sázkovými kancelářemi a zahraničními operátory. Za předpokladu, že zmiňovaná novela bude toto zohledňovat, zejména v otázce stejného daňového zatížení 20procentním odvodem z hrubých výher, který dosud platí jen české kanceláře, bychom její schválení přivítali,“ prohlásil mluvčí Fortuny Petr Šrain s tím, že taková úprava by byla přínosná i pro samotný státní rozpočet.

Současný loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v ČR. Nelegální je také účastnit se sázek v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad uložit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy i při vyplacení výher.