Konzole Switch překonala Xbox 360, akcie Nintenda rostou

Nintendo Switch v dokovací stanici.

Nintendo Switch v dokovací stanici. Zdroj: Nintendo

Nintendo Switch je rozhodně nejoriginálnější konzole na trhu.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild pro Nintendo Switch.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild pro Nintendo Switch.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild pro Nintendo Switch.
The Legend of Zelda: Breath of the Wild pro Nintendo Switch.
8
Fotogalerie

Nová herní konzole od společnosti Nintendo, která nese název Switch a kombinuje vlastnosti handheldu (přenosného herního zařízení) i stolní konzole, se po uvedení setkala s velkým zájmem ze strany zákazníků.

Jen za první týden se podařilo společnosti prodat v Anglii přes 80 tisíc kusů konzolí, což je dvakrát více, než v případě předchozího modelu Wii U. Nintendo dokonce překonalo i konkurenční Xbox 360, kterých se za stejné období prodalo 70 tisíc.

Velká část internetových obchodů má vyprodáno, společnost nestíhá vyrábět: "Plánujeme zvýšit produkci tak, abychom mohli uspokojit velmi rostoucí poptávku," řekl prezident společnosti Tatsumi Kimišima na tiskové konferenci. To ale neplatí o českém trhu, kde je k dostání za cenu 8700 až 9000 tisíc korun a je stále skladem. 

Zájem o konzoli postupně reflektují také akcionáři. Akcie společnosti se prodávají za 24,7 tisíc japonských jenů, což je oproti začátku měsíce o dva tisíce více. Podle serveru Mass Appeal dokonce zájem o konzole a její hry byl natolik velký, že vedl v minulém týdnu k poklesu datového toku (trafficu) na serveru YouPorn o přibližně 15 procent. 

Na druhé straně ale analytici upozorňují, že konzole je poměrně drahá (299 dolarů) a nabízí jen málo her. "První představené hry jsou sice nadějné, ale limitovaný zájem ze strany vývojářů může ovlivnit poptávku v budoucnu," uvedli analytici z Wedbush Securities.

Možnost odpojit jednu část konzole a hrát venku sice může pro hráče představovat velkou přidanou hodnotu, na druhé straně se podle analytiků jedná o poměrně náročné vývoje prostředí, na kterém budou s obtížemi vznikat nové hry. „Není navíc jasné, jak bude konzole napojená na online smartphonové hry Pokemon Go nebo Super Mario Run," uvedl Kenji Ono, nezávislý novinář.

Video placeholde
Nintendo Switch • Živě.cz