Kooh-i-noor Hardtmuth chce více expandovat v Rusku

Pastelky Kooh-i-noor

Pastelky Kooh-i-noor Zdroj: Kooh-i-noor

Vývoz českých tužek na ruský trh má perspektivy růstu. V Moskvě řekl Vlastislav Bříza, šéf českobudějovické firmy Koh-i-noor Hardtmuth, která až 90 procent své produkce vyváží do světa. Podíl firmy na ruském trhu odhaduje na pět až 15 procent v jednotlivých segmentech, sahajících od grafitových tužek po barevné pastelky.

„Rusko nyní zaujímá v našem exportu asi 20 procent, v číslech se to pohybuje okolo 150 milionů korun, a možnosti ještě nejsou zcela vyčerpány,“ řekl.

Firma dodává své tužky do Ruska bezmála od dob carevny Kateřiny II. Na počátku 90. let své postavení téměř vyklidila, ale poté se na trh znovu vrátila. Od roku 1995 do současnosti prodala v Rusku více než 2,3 miliardy tužek. Význam ruského odbytiště se firma letos rozhodla zvýraznit i tím, že nyní v Moskvě pořádá setkání svých obchodních partnerů a zástupců z celého světa k 222. výročí vzniku značky.

Na otevření dceřiné společnosti v Rusku Bříza nepomýšlí, spokojen je se spoluprací s pěticí místních partnerů. Firma však do Ruska nejen vyváží, ale i z Ruska dováží, a sice sibiřský cedr, který používá při výrobě tužek, které pak opět míří do světa.

Koh-i-noor Hardmuth je součástí stejnojmenného holdingu, jehož společnosti podnikají od dřevařského a spotřebního průmyslu, přes automobilový až po zdravotnictví. Asi nejznámější je výroba výtvarných, školních a kancelářských potřeb v akciové společnosti Koh-i-noor Hardtmuth, pod níž spadá sedm závodů. V její nabídce je více než 4500 druhů zboží.