Krachující podnikatel Mička posílá do insolvence osmou firmu. Ta dluží sto milionů

Podnikatel v předchozích měsících poslal do insolvence už sedm firem. Kromě společností C2H Equity, Pietro Filipi a Kara například také C2H Retail Holding.

Podnikatel v předchozích měsících poslal do insolvence už sedm firem. Kromě společností C2H Equity, Pietro Filipi a Kara například také C2H Retail Holding. Zdroj: Profimedia

Byznysmen Jan Mička poslal do insolvence další, v pořadí již osmou, svou společnost.
Do nezvladatelné dluhové pasti se dostala jeho firma C2H Support, která podle insolvenčního rejstříku dluží kolem 94 milionů korun.
Situace je finančně natolik vážná, že dlužník navrhuje rovnou konkurz.
Mička se k finančním potížím vyjádřit nechtěl.
Společnost C2H Support pro celou oděvní skupinu C2H Equity zajišťovala poradenství v oblasti investic a akvizic. Největším z dvacítky evidovaných věřitelů je matka dlužníka, rovněž zkrachovalá C2H Equity, která zastřešuje oděvní řetězce Kara a Pietro Filipi.
6
Fotogalerie

Byznysmen Jan Mička navrhl insolvenci pro svou další, v pořadí již osmou společnost. Do nezvladatelné dluhové pasti se dostala firma C2H Support, která podle insolvenčního rejstříku dluží přibližně 94 milionů korun. Situace je finančně natolik vážná, že dlužník navrhuje rovnou konkurz, protože reorganizaci považuje za neproveditelnou.

Společnost C2H Support pro celou oděvní skupinu C2H Equity zajišťovala poradenství v oblasti investic a akvizic. Největším z dvacítky evidovaných věřitelů je samotná matka dlužníka, rovněž zkrachovalá C2H Equity, která zastřešuje oděvní řetězce Kara a Pietro Filipi.

Mička se k finančním potížím vyjádřit nechtěl. Konkurz však podle analytiků pro věřitele většinou znamená výrazně menší uspokojení věřitelů než v případě reorganizace. „Vzhledem k tomu, že firma navrhuje rovnou konkurz, existuje jen malá šance, že věřitelé dojdou výraznějšího uspokojení pohledávek,“ míní ekonom J&T Banky Milan Vaníček.

Podnikatel v předchozích měsících poslal do insolvence už sedm firem. Kromě společností C2H Equity, Pietro Filipi a Kara například také C2H Retail Holding, která v minulých letech prodala investorům dluhopisy za stamiliony korun. Ty dříve posloužily k financování módních značek Mičkovy skupiny, tedy zkrachovalých firem Pietro Filipi a Kara.

Firma C2H Retail Holding vydala šest dluhopisových emisí v plánovaném objemu až sedmi set milionů korun se splatností mezi lety 2022 až 2026. Investory lákala na relativně vysoké výnosy převyšující sedm procent. Na rizikovost těchto papírů upozorňovali ekonomové už v roce 2019, kdy firma valnou část bondů prodala.

Všechny zkrachovalé firmy z holdingu svůj pád přičítají protipandemickým opatřením, která na několik měsíců znemožnila provozovat kamenné obchody. Za všechny firmy dohromady už Mička dluží přes miliardu korun, napsal magazín Reportér.

Přede dvěma týdny pražský advokát Jan Langmeier, který zastupuje část veřitelů zkrachovalé skupiny C2H, podal na Mičku trestní oznámení. Ten se podle Langmeiera dopustil podvodu tím, že jeho plán na oživení problémových oděvních značek Kara a Pietro Filipi byl od počátku nerealistický.