Mička čelí trestnímu oznámení. Koupí Kary a Pietro Filipi údajně spáchal podvod

Michal Mička

Michal Mička Zdroj: Michael Tomeš, E15

Michal Mička
Spolumajitel a generální ředitel investiční společnosti Incomming Ventures Michal Mička.
Michal Mička
Michal Mička
Michal Mička
6
Fotogalerie

Pražský advokát Jan Langmeier, který zastupuje část veřitelů zkrachovalé skupiny C2H, podal ve čtvrtek v zastoupení jednoho ze svých klientů trestní oznámení na zakladatele skupiny Michala Mičku. Ten se podle Langmeiera dopustil podvodu tím, že jeho plán na oživení problémových oděvních značek Kara a Pietro Filipi pomocí miliardy korun vybrané na dluhopisech byl od počátku nerealistický.

„Vzhledem k tomu, že podezřelý měl ekonomické vzdělání, tak musel vědět, že jeho byznysplán byl předem nerealistický,” tvrdí Langmeier v trestním oznámení, které má deník E15 k dispozici. Roční výnos Mičkových dluhopisů musel být podle výpočtu Langmeiera mezi 11 až 17,5 procenty. Za celé období pak měla Mičkova skupina C2H vyplatit na úrocích 25 až 62,5 procenta emitované částky.

„Podezřelému muselo být jasné, ať dříve, či později, že tyto výše uvedené dluhopisy nemůže nikdy splatit, když peněžní prostředky získané vydáváním dluhopisů investoval do společností jako Pietro Filipi nebo Kara Trutnov, tedy do společností, které dlouhodobě nebyly vůbec či jen nepatrně ziskové,” argumentuje Langmeier s tím, že Mička vydával dluhopisy i v době, kdy už musel vědět, že některé jeho společnosti jsou v problémech.

Michal Mička trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil. „Úpadek byl způsoben covidem. Než přišla pandemie, byly společnosti v dobré kondici. Neměly žádné závazky po splatnosti, v lednu a únoru 2020 fungovaly historicky na nejlepších číslech. Nic nenaznačovalo tomu, že by mohlo dojít k jakékoli formě insolvence,” tvrdí byznysmen.

V letošním roce byla se společnostmi Michala Mičky zahájena insolvenční řízení. Dluhy společností dosahují 850 miliónů korun, z toho za 250 milionů ručí osobně Mička.

V poslední době Mička už dluhopisy nevydával, protože jeho společnosti neměly auditované účetní závěrky, a nemohly tak dlužné cenné papíry vydávat. Mička si tak potřebné peníze začal obstarávat prostřednictvím zápůjček skrze jednu ze svých společností C2H Equity, která k zajištění vystavovala vlastní směnky. Podle Langmeiera Mička věděl, že ani tyto peníze nemůže nikdy splatit.

„Prodej dluhopisů jsme zastavili během loňského září, kdy se pandemická situace nevyvíjela optimisticky,” říká Mička. Argumentuje, že ještě loni v létě se aktivně zajímal o možnost koupě konkurenční značky Blažek, kterou také zastihly po nástupu pandemie finanční problémy. Celou skupinu tak chtěl rozvíjet i ve chvíli, kdy už oděvní segment procházel těžkou krizí.