Lázně mají nejvíc hostů za poslední léta

Wellness. České léčebné lázně mají ve světě výbornou pověst. Neslouží už ale výhradně
k léčení nejrůznějších neduhů, řada lidí si tam jezdí jen odpočinout a zbavit se stresu

Wellness. České léčebné lázně mají ve světě výbornou pověst. Neslouží už ale výhradně k léčení nejrůznějších neduhů, řada lidí si tam jezdí jen odpočinout a zbavit se stresu Zdroj: Foto 7 Miroslav Chaloupka

České lázeňství zažívá nebývale úspěšný rok. Do lázeňských hotelů v pololetí zavítalo podle Českého statistického úřadu 347 tisíc hostů, což je o 7,3 procenta meziročně více. Jde zároveň o nejvyšší číslo minimálně od počátku století. Dosud se rekordním prvním pololetím mohl vykázat rok 2008 s 331 tisícem hostů.

Letos přibyli především klienti z ciziny, kteří tak téměř srovnali skóre s českými návštěvníky lázní.
„Naše statistiky letos ukazují nárůst o osm procent, týž trend předpovídáme i pro zbytek roku,“ řekla Alena Jakubcová z oddělení marketingu řetězce Orea Hotels. Oproti minulým letům se podle ní zvyšuje návštěvnost Čechů v luxusních lázeňských zařízeních. „Využívají třeba mimosezonní a doprodejové akce a slevové portály, které výrazně snižují výslednou dosahovanou cenu,“ doplnila.

Podíl Čechů se prý výrazně mění podle místa. Například v Luhačovicích tvoří přes devadesát procent hostů, naopak v Mariánských Lázních vedou Němci s téměř šedesáti procenty, Češi tvoří pětinu hostů a třetí jsou s desetinovým podílem Tchajwanci.

Podle údajů státní propagační agentury CzechTourism se na špici v žebříčku zahraničních hostů dlouhodobě drží Němci a Rusové. Naopak z první pětky v posledních letech vypadli Američané, které vystřídali Ukrajinci.

„Dlouhodobě se v první pětce drží také hosté z Izraele a Rakouska. V posledních letech pak vzrůstá podíl hostů z ostatních asijských zemí, kteří nejsou blíže zařazeni. Jde především o arabské země či Kazachstán,“ doplnila Iveta Jakoubková, specialistka CzechTourismu na lázeňství.

Trendem je podle ní rostoucí podíl českých samoplátců, kteří mají vysoké nároky na kvalitu a rozsah služeb. Celkový podíl samoplátců vzrostl za posledních pět let podle zdravotnických statistik ze 42 na 45 procent. Stále větší zájem o pobyty v lázních projevují i rodiny s dětmi, což dříve byl nevídaný jev. Ceny se podle statistik CzT letos zásadně neměnily, víkendový pobyt lze pořídit v průměru za 1500 až 3500 korun, týdenní za šest až osm tisíc korun.

Hosté v českých lázeňských hotelíchHosté v českých lázeňských hotelích | CSU