Lega je málo, firma nedokáže před Vánocemi pokrýt evropskou poptávku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Největší výrobce hraček na světě má záviděníhodný problém. Kvůli skokovému nárůstu poptávky nedokáže před letošními Vánocemi dodat dostatek stavebnic pro evropský trh. Obrovská továrna v dánském Billundu produkuje 72 milionů kostek za den. Doplňují ji ještě linky v Kladně a v maďarské Nyíregyháze, ani to ale na pokrytí evropské poptávky nestačí.

Firma nestíhá, přestož roční investice do výroby zvýšila ze čtyř miliard českých korun v roce 2010 na loňských 11 miliard. Navíc se snaží nacházet nové způsoby, jakými výrobu zefektivnit. Například hlavičky postaviček se dekorují až podle konkrétních objednávek. „Umožňuje nám to větší flexibilitu. Minimalizujeme tak počet vyhozených kostek,“ řekl listu Wall Street Journal finanční ředitel John Goodwin.

Firma se snaží zlepšit svoje odhady budoucích objednávek, i tak ji ale zaskočil nárůst poptávky v tomto roce. Už v srpnu Lego oznamovalo dánským maloobchodníkům, že do příštího ledna nemůže přijímat nové objednávky. Za první pololetí se tržby dánské společnosti meziročně zvedly o 23 procent na v přepočtu 50 miliard korun. Prodeje rostou od roku 2007 průměrně o pětinu. Poptávku po stavebnici ještě posílil loňský filmový hit Lego příběh a tematické videohry.

Ve Spojených státech se objednávky Legu tento rok prý podaří uspokojit, i tak ale dánská společnost začíná rozšiřovat svůj závod v Mexiku, který americký trh zásobuje. Plánuje se také zdvojnásobení výrobní plochy továrny v Maďarsku a zavedení nové technologie v dánském provozu. Pro asijské trhy Lego staví další továrnu ve městě Ťia-Sing u Šanghaje, která by měla fungovat od roku 2017.

Bali Padda: Lego zachránil návrat ke kořenům, základem zůstávají kostky