Legu vyrostl zisk o třetinu, díky solidní poptávce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Dánská společnost Lego v prvním pololetí zvýšila čistý zisk o více než 30 procent na téměř 3,6 miliardy dánských korun (zhruba 13 miliard korun). K lepšímu výsledku jí pomohly kurzové změny a solidní poptávka po jejích stavebnicích z umělohmotných kostiček, které firma vyrábí i v České republice. Podnik dnes rovněž oznámil, že pokračuje v rozšiřování svých výrobních závodů po celém světě.

Tržby se za prvních šest měsíců letošního roku zvýšily o více než pětinu na 14,1 miliardy dánských korun z 11,5 miliardy dánských korun před rokem. Firma uvedla, že dvouciferného růstu dosáhla ve všech regionech v čele s Asií. Nadále úspěšné jsou podle ní tematické řady stavebnic, věnované například životu ve městě nebo Hvězdným válkám. Děti ale přijaly i novinky vycházející z tematiky Jurského parku či světa elfů.

„Díky silnému výkonu napříč celým produktovým sortimentem jsme byli v první polovině roku 2015 schopni dosáhnout velice uspokojivého výsledku,“ uvedl v prohlášení na webu společnosti výkonný ředitel skupiny Jörgen Vig Knudstorp.

K lepším výsledkům přispěl i vývoj na devizových trzích. Slabý kurz dánské koruny a eura ve srovnání s většinou hlavních světových měn zvýšil prodejní čísla v dánských korunách o pět procent, uvedl finanční ředitel John Goodwin. „Jsme nicméně velmi spokojeni s osmnáctiprocentní mírou základního růstu (tedy bez vlivu měn), srovnáme-li ji se stejným obdobím před rokem,“ uvedl Goodwin.

Třetí hala v Kladně

Lego, které si vytklo za cíl vybudovat celosvětovou organizaci, v dubnu otevřelo třetí výrobní halu ve svému závodě ve středočeském Kladně. Vzniklo tam 600 nových pracovních míst. V příštích měsících chce firma zahájit výrobu v novém závodě v městské prefektuře Ťia-sing ve východní Číně. Továrna má zásobovat asijský trh.

Firma v současnosti zaměstnává po celém světě více než 15 tisíc lidí. V Česku působí 15 let.

S akciemi Lega se neobchoduje na veřejných trzích, firma tedy nemá povinnost výsledky hospodaření zveřejňovat. Nicméně od roku 1997 tak činí, i když ne ve čtvrtletních intervalech, jak bývá zvykem.

Lego stále nabírá nové pracovníky, potřebuje operátory i modeláře
Závod Lego v Kladně stále nabírá nové pracovníky, potřebuje operátory výroby, inženýry, techniky i modeláře. Do konce roku přijme minimálně desítky zaměstnanců, letos už jich Lego přijalo přes 150. Přesný počet nově přijatých zaměstnanců bude závislý na vývoji prodejů stavebnic, řekla mluvčí společnosti Lego v ČR Daniela Swart. Lego v Kladně nyní zaměstnává zhruba 2000 lidí.
S nedostatkem vhodných uchazečů o práci se podle mluvčí společnost v Kladně nepotýká a nabízené pozice se jí daří obsadit. „Z kandidátů si velmi pečlivě vybíráme, proto může obsazení některých specifických technických pozic trvat delší dobu,“ dodala Swart. Náročné podle ní bude ale najít více než 50 nových modelářů, které chce Lego zaměstnat ještě do konce roku.
„Kandidáti musí splňovat požadavky, jako je schopnost myslet ve třech rozměrech a důvěrně znát fyzické vlastnosti kostek,“ uvedl ředitel výroby a vývoje Lego modelů Morten Hyldebjerg Hansen. Vedle toho musí být modeláři manuálně šikovní, vnímaví k detailům a pečliví. Kvalifikace, která by zaručila dobrého modeláře, neexistuje. „Nicméně zaznamenáváme, že je o tato pracovní místa zájem,“ dodala Swart.