Lékárníci Devětsilu si oddychli, soud insolvenci zastavil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

léky, léčiva
2
Fotogalerie

Návrh na insolvenci na síť lékáren od odběratele nebyl první.

Západočeská síť lékáren Devětsil se ubránila insolvenčnímu návrhu ze strany svého odběratele. Rozhodl o tom krajský soud. Navrhovatel se ale ještě může odvolat.

„Nemělo to na náš provoz žádné následky,“ řekl deníku E15 jednatel Devětsilu Jan Jerhot. Firma Devětsil JST provozuje dvacet lékáren a pět prodejen zdravotnických potřeb. Čelila insolvenčnímu návrhu od svého slovenského odběratele, firmy Gunners. Jak banky, tak dodavatelé podle jeho slov měli pochopení, spolupráci nepřerušili a konkurzu se neobávali.

Podle rozhodnutí soudu se ukázalo, že Gunners podal už dříve stejný návrh na vyhlášení konkurzu, ale soud jej ani nezveřejnil a rovnou shodil ze stolu, protože firma nezaplatila zálohu na náklady řízení. Nicméně řízení o tomto návrhu ještě pravomocně neskončilo, a tak nemůže být zahájeno ve stejné věci další.

Jerhot vnímá postup Gunners jako snahu o poškození jeho firmy a pokus zbavit se povinnosti platit vlastní závazky. Jeho právníci nyní zvažují další postup.

Společnost Devětsil má kromě lékáren i povolení k distribuci léků. Na firmu Gunners podala u slovenského soudu v roce 2016 návrh na vyhlášení konkurzu kvůli tomu, že Gunners údajně nezaplatili 6,7 milionu korun za část zboží. Soud ale návrh zamítl. Nyní nárokuje Gunners zhruba šestnáct milionů korun jako náhradu škody, která měla během insolvenčního řízení na Slovensku vzniknout.