Lékárníkům obchodní marže nestačí. Chtějí platby od pojišťoven

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Kvůli snižování cen léků a zrušení regulačních poplatků klesly lékárnám příjmy. O řešení budou jednat s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Lékárníci už nechtějí žít jen z obchodní marže. Nejsme pouze obchodníci, ale také zdravotníci, zdůrazňují. Podle České lékárnické komory by se měla dosavadní obchodní přirážka na léky hrazené z veřejného zdravotního pojištění snížit a lékárníci by místo toho měli za výdej každého léku dostávat platbu od zdravotních pojišťoven. Podobně jako soukromí lékaři dostávají úhrady za zdravotní výkony.

„Konkrétní návrh jako podklad pro jednání s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami je hotový,“ uvedla mluvčí lékárnické komory Michaela Bažantová. K formulování návrhu vyzval komoru již dříve ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Výsledky rozbíhajících se jednání ale nechce ministerstvo předjímat. Slibuje jen, že se návrhy komory „bude standardně zabývat“.

První konkrétní návrh

Platba za odbornou práci při výdeji léků by měla ohodnotit zdravotnickou činnost lékárníka, zatímco obchodní přirážka by měla jít na provoz lékárny. O této myšlence se mluví už delší dobu, teď ale lékárnická komora vypracovala první konkrétní návrh, se kterým obejde úřady a politiky. Komora se pustila do práce také v souvislosti s ekonomickou situací malých lékáren, která je po mnohaletém snižování cen léků a po zrušení regulačních poplatků napjatá.

„Naším cílem je zejména stabilizace příjmu lékáren bez ohledu na jejich velikost. Je nejvyšší čas, neboť v loňském roce zaniklo téměř padesát lékáren a další se dostávají do vážných potíží,“ připomněla Bažantová. Potíže mají zejména samostatné lékárny bez zázemí silného řetězce.

Pro zdravotní pojišťovny bude zásadní konkrétní nastavení, aby jim klesly výdaje na léky, stejně jako jim vzrostou náklady na platby za odbornou činnost lékárníka. Tedy aby změna byla z pohledu jejich výdajů neutrální.