Lépe si auto pronajmout než koupit nové, zjišťují firmy

Operativní leasing

Operativní leasing Zdroj: Svět motorů/Ondřej Kroutil

Operativní leasing
Operativní leasing
3
Fotogalerie

Obliba firemních vozů pořízených na operativní leasing v tuzemsku znovu stoupá, ukazují data společnosti Arval. Roste také poptávka po dlouhodobých typech pronájmu, protože mnoho firem kvůli koronaviru odkládá nákup nových vozů. Řádově jde o stovky nově podepsaných smluv.

Dlouhodobě  jsou tahouny trhu sice velké firmy, ale největší nárůst poptávky pozorují experti v segmentu malých podnikatelů a živnostníků, ale i fyzických osob – do konce roku má atakovat hranici třiceti procent.

„Firmy odkládají v době koronakrize nákup nových vozů a prodlužují leasingové smlouvy. Zatímco před několika lety byly populární krátkodobé kontrakty, v současnosti se průměrná doba nájmu zvyšuje na 3,5 roku,“ uvedl Jiří Solucev ze společnosti Arval. Ve druhé polovině roku navíc podle něj zájem dále roste.

Dlouhodobý pronájem aut využívají především velké firmy s více než pěti sty zaměstnanci. Podle průzkumu Arvalu využívá tyto vozy zhruba třetina z nich, přičemž velké společnosti se na uzavřených smlouvách podílejí z poloviny. V době koronavirové krize se však výrazně zvedl zájem malých podnikatelů a firem do devíti pracovníků.

„Do konce roku očekáváme v této skupině nárůst uzavřených smluv o třicet procent. Už neplatí, že operativní leasing je pouze pro velké firmy,“ podotkl Solucev.

Největší poptávka je po městských vozech jako Škoda Kamiq nebo Hyundai i30. Zájem je také o dražší modely SUV, střední třída vozů je spíše využívaná ve větších firemních flotilách.

Článek byl oproti původni verzi upraven v perexu a v prvním odstavci