Letní filmová sezona byla propadákem dekády

Hollywood

Hollywood Zdroj: ctk

Pochybnosti o úspěchu letošní hlavní filmové sezony se potvrdily. Od začátku května do posledního srpnového víkendu americká kina utržila 3,8 miliardy dolarů. To podle dat serveru Boxofficemojo.com představuje meziroční pokles o více než 22 procent, méně kina utržila naposledy v roce 2006. Při započtení výrazně se měnící průměrné ceny vstupenky ale americká kina prožila jednu z nejhorších sezon vůbec.

Za hrozivým výsledkem stojí především absence nových pokračování nejsilnějších filmových řad typu Avengers či Batman. „Některá studia navíc posunula data premiér filmů, aby se vyhnula nezájmu kvůli mistrovství světa ve fotbale mezi polovinou června a července,“ naznačuje další z možných zádrhelů letošního filmového léta agentura Bloomberg.

Hlavním problémem ale byla absence výraznějšího hitu. Žádný z 209 uvedených filmů nepřekonal hranici 300 milionů dolarů, která v USA odděfilmu luje solidní úspěch a superhit. Největším letním šlágrem byli Strážci Galaxie, kteří utržili necelých 275 milionů dolarů. Oproti tomu loňský nejúspěšnější film, třetí Iron Man, dosáhl tržeb ve výši 409 milionů. „Po nejúspěšnějším létu v historii byla letos studia v nezáviděníhodné situaci. Srovnání tak jsou velmi ošemetná,“ připomněl pro Bloomberg analytik společnosti Rentrak Paul Dergarabedian.

Průměrná tržbaPrůměrná tržba | E15

Problém pak studiím tradičně přidělaly snímky, které nedosáhly očekávaných výkonů. Mezi největšími propadáky najdeme sci-fis Tomem Cruisem Na hraně zítřka, více se očekávalo také od druhého Amazing Spider-Mana, čtvrtých Transformerů či snímku Jak vycvičit draka 2. I v důsledku propadu tržeb u pokračování dřívějších hitů průměrné tržby jednoho klesly na nejnižší částku od roku 1982 (hlouběji do minulosti data serveru Boxofficemojo. com nesahají). Průměrně jeden snímek utržil 18,1 milionu dolarů. Téměř vždy v historii tento ukazatel překročil hranici 20 milionů.

Studia přesto nemusejí skončit v červených číslech. Většině snímků se totiž značně dařilo mimo USA, především v Číně a Japonsku. Díky tomu filmy jako Godzilla, Transformers 4 nebo Úsvit planety opic nelze odepsat jako propadáky, ačkoli na domovském trhu dosáhly průměrného výkonu.

Asijské klapky. V Praze poprvé natáčeli Číňané

Pavel Strnad: Filmové pobídky požaduje nejen Hollywood