Letní sezona startuje už teď, lanovky v Krkonoších lákají rekordní množství lidí

Sněžka

Sněžka Zdroj: profimedia

Cyklistům začala sezona
Lipenská přehrada
Jižní Čechy zaplnily skupinky cyklistů
Krkonoše
Lipno
7
Fotogalerie

Přelom dubna a května láká do turistických center po celém Česku tisíce výletníků a vyznavačů sportovních aktivit. Například jižní Čechy obsadili cyklisté a v Krkonoších se rozjely lanovky. Připravené už jsou i kempy.

Horská střediska Krkonoš zažívají v posledních dnech rekordní návštěvnost. Po jarní údržbě se opět rozjely některé lanovky, přičemž jen ve SkiResortu Černá hora - Pec využily lanovek tisíce lidí. "Kabinková lanovka z Janských Lázní na Černou horu a sedačková lanovka v Peci pod Sněžkou na Hnědý vrch vyvezly o víkendu na hřebeny více než 2000 lidí," řekla ČTK mluvčí SkiResortu Zina Plchová. 

Hodně lidí využilo i lanovku na Medvědín ve Špindlerově Mlýně. Tato lanovka je zatím v provozu jen o víkendech, a to včetně pondělí a navazujících květnových svátků. Pravidelný letní provoz začne 19. května. Ve Svatém Petru se rozjede lanovka o posledním květnovém víkendu.

Pozadu se startem sezony však nezůstali ani na opačném cípu republiky, v jižních Čechách. Například provozovatelé kempů u Lipenské přehrady investovali do novinek ve svých provozech před začátkem letní sezony desítky milionů korun. Vznikly nové chatky, restaurace, kempy jsou celkově větší. Předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek dodává, že od Stožce po Rožmberk se nachází přes 20 kempů, kde každé léto přenocují desítky tisíc lidí.

Oblíbeným turistickým cílem jsou ale i cyklostezky podél řek a návazné služby. Například vodácké půjčovny Dronte na Ohři půjčují kromě lodí od letošní sezony také koloběžky.