Dronová velmoc: Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů

Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů. Ilustrační foto

Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů. Ilustrační foto Zdroj: Asupertramp726, CC BY-SA 4.0

Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů. Ilustrační foto
Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů. Ilustrační foto
Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů. Ilustrační foto
Čína vyvíjí ohromná hejna tisícovek malých dronů. Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Vývoj hejnové inteligence pro drony v Číně nabírá na rychlosti. Velká hejna dronů mají podle odborníků značný potenciál pro vojenské využití i pro bezpečnostní aplikace. Číňané se navíc s drony neomezuje jenom na zemský povrch a okolí, ale poohlížejí se i po vesmíru.

 

Loni 7. prosince se u příležitosti ekonomického fóra Global Fortune Forum v čínském Kantonu odehrála úžasná show. Hostitelé předvedli světový rekord v počtu dronů za letu v jednom hejnu. Celkem 1 180 dronů uskutečnilo sestavu pohybů a světelných efektů, která trvala 9 minut. Bylo to nádherné a také velmi zajímavé pro budoucnost letectví i vojenských technologií.

Podle představitelů čínské společnosti Ehang UAV, která pro zmíněnou show poskytla hejno dronů, přijde jeden takový dron na 1 500 dolarů. Vzhledem k tomu, co tyto drony předvedly, jsou překvapivě laciné.

Taková show vyžadovala důmyslný software, komunikační linky pro přenos dat a další technologie, které dronům umožnily autonomní a zároveň vysoce synchronizované pohyby.

Při letu se drony vešly do odchylek pouhý jeden centimetr vertikálně a 2 centimetry horizontálně. Pokud by se něco během letu pokazilo, tak by dotyčný dron automaticky přistál, aby nesabotoval práci ostatních.

Velká hejna dronů mají podle odborníků značný potenciál pro vojenské využití i pro bezpečnostní aplikace. Obzvláště významné prý je, že čínští odborníci zvládli sofistikované autonomní pohyby velkého hejna, a také to, že drony, které nemohou plnit své úkoly v hejnu, automaticky přistanou. Společnost Ehang také zdůrazňuje, že jejich hejna autonomně řeší problémy a improvizují v neočekávaných situacích.

Vývoj hejnové inteligence pro drony teď v Číně nabírá na rychlosti. V roce 2016 předvedli odborníci China Electronics Technology Group Corporation (CETC) a Tsinghua University hejno dronů, které improvizovalo za letu. Jejich drony také v simulovaném útoku napadly a zlikvidovaly pozemní cíl.

Číňané se s drony neomezují jenom na zemský povrch a okolí. Poohlížejí se i po vesmíru, alespoň tom nejbližším. Vyvíjejí drony specializované proti stealth cílům, hypersonické výzvědné stroje a také vzducholodě pro velké výšky. Během podzimu 2017 specialisté čínské akademie věd vypustili dva mikrodrony velikosti krabice od bot z vysoko letícího balonu.

Mikrodrony vylétly ve výšce 24 kilometrů nad zemským povrchem a dostaly se do vzdálenosti asi 100 kilometrů. Byly vybaveny pasivními senzory pro detekci elektromagnetické aktivity a technologií pro mapování terénu. Podobné drony by mohly být vypouštěny v hejnech z letadel i velkých dronů.

Článek vyšel na serveru VTM >>>