Letní výprodej začíná v Německu dřív, zboží nešlo na odbyt

slevy, výprodej

slevy, výprodej Zdroj: profimedia.cz

Oficiálně začíná v Německu letní výprodej až příští pondělí, mnoho tamních obchodů ale snížilo ceny letního sortimentu už nyní. Na vině je nepříznivé počasí, kvůli němuž jde podle prodejců sezonní zboží špatně na odbyt. Za pár týdnů musí navíc na jeho místo v regálech přijít podzimní a zimní kolekce. Některé obchody tak nabízejí slevy až 80 procent.

„Obchody jdou špatné,“ potvrdil deníku Berliner Morgenpost místopředseda Spolkového svazu textilního maloobchodu (BTE) Siegfried Jacobs. V regálech podle něj zůstávají ležet šaty, kraťasy i trička, kterých se prodejci snaží zbavit výraznými slevami. „Móda vyjde v současnosti velmi levně. Slevy jsou už nyní mnohem vyšší než ve stejném období v loňském roce,“ dodal Jacobs.

Ve výlohách obchodních pasáží lze skutečně v těchto dnech vidět nabídky slev 50, 70 i 80 procent. Další snížení cen lze podle Jacobse navíc očekávat od 23. července, kdy v zemi oficiálně začne tradiční dvoutýdenní letní výprodej.

„Tlak na sklady je obrovský,“ vysvětlil představitel BTE, proč se prodejci snaží sezonního zboží v předstihu zbavit za nižší ceny. Mnoho z nich podle něj počítalo s dobrými obchody a nakoupilo ho víc. Počasí, které negativně ovlivnilo odbyt už v druhé polovině loňského roku, jim ale nepřeje. Za první půlrok letošního roku očekává BTE pokles prodeje v Německu o dvě procenta.

Výprodej pořádají tři čtvrtiny prodejců, největší slevy jsou u módy

Letní výprodej byl spolu s tím zimním na konci ledna dlouhá desetiletí ve Spolkové republice ze zákona povinný. To sice už přes deset let neplatí, i přesto se k němu každý rok dobrovolně připojují asi tři čtvrtiny prodejců. Podobné číslo očekává Svaz německého maloobchodu (HDE) i letos a předpokládá, že v průměru obchodníci ceny sníží o 70 procent.

slevy, výprodejslevy, výprodej | profimedia.cz

Výraznější slevy lze podle HDE očekávat u módního zboží. „Ceny džínsů a triček půjdou dolů. Ty se letos moc dobře neprodávají,“ citoval deník Bild představitele svazu Stefana Hertela. Podle ankety listu mezi velkými řetězci se zákazníci mohou těšit i na výrazně zlevněné plavky, letní šaty, šortky, boty, sportovní oblečení nebo kožené zboží. Obchodní domy Galeria Kaufhof zase chtějí podle Bildu utrácení chtivé Němce a cizince nalákat na akci „Kupte tři věci, ale zaplaťte jen dvě“.

K letnímu výprodeji v Německu se stále častěji připojují také prodejci nesezonního zboží, jako jsou domácí spotřebiče, zábavní elektronika či vybavení pro dům a zahradu. Slevy se chystají vyhlásit i někteří obchodníci s automobily. Ceny kabrioletů půjdou podle tisku někde o téměř třetinu dolů.