LevneElektro.cz získalo manipulací s DPH desítky milionů, tvrdí policie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Firma obchodující s elektronickým zbožím z Českých Budějovic podle policistů manipulací s DPH podvodem získala desítky milionů korun. Podle informací ČTK jde o e-shop levneElektro.cz, který před několika dny přerušil provoz. Firma získávala zboží z jiných zemí EU a účelovými převody přes několik společností různě manipulovala s DPH, řekl dnes jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Na případu kromě policie spolupracovali celníci a finanční úřad.

„V rámci prováděných úkonů trestního řízení byla zajištěna hotovost, finanční prostředky na účtech, několik osobních vozidel a nemovitost,“ uvedl mluvčí. Stíhaným lidem hrozí až desetileté vězení. Podle kriminalistů firma takto protizákonně postupovala minimálně od roku 2013.

Nejde o první podezření z rozsáhlé manipulace s DPH v Jihočeském kraji. Loni například policisté vyšetřovali událost, kdy jihočeská firma obchodující s elektronikou okradla stát na DPH o 32 milionů korun. Podle policie si nárokovala daň na zboží, které fiktivně prodávala dál do zemí Evropské unie, přitom jej fyzicky většinou ani neměla.

Policisté a celníci tehdy zabavili při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor na území Jihočeského kraje a v Praze majetek v hodnotě sedm milionů korun. Největší položku z této části dělá hodnota automobilů. „Manipulace s DPH není ničím výjimečným. Některé firmy se snaží různými podvody takto získat peníze, na které nemají nárok,“ uvedl Matzner.

Alza.cz loni zvýšila tržby, dosáhly rekordních 14,5 miliardy