Lidé chodí do hospod nejméně v historii, končí stovky restaurací

Restaurace Želivárna

Restaurace Želivárna Zdroj: Archiv ZEN

Tuzemské pivovary dál přicházejí o nemalou část příjmů. Podíl spotřeby piva v restauracích, kde je dráž než v obchodech, totiž loni klesl na 41 procent. Levnějšího piva v lahvích a dalších obalech se pak v domácnostech či na chalupách a chatách spotřebovalo 59 procent.

Dvoupětinový podíl je nejnižší nejen v historii České republiky, ale i za desítky let před jejím vznikem, uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. „Podíl spotřeby v restauracích ke spotřebě doma dosáhl historického minima,“ uvedl předseda svazu František Šámal. K důvodům trendu patří i změna životního stylu nové generace, která holduje pivu méně než jejich rodiče. Roli hraje i snaha lidí šetřit v době ekonomické krize.

Ještě před zhruba třiceti lety činil poměr spotřeby piva v restauracích a hospodách zhruba 70 ku 30, před deseti lety to bylo půl na půl. Nůžky se začaly podle svazu rozevírat před čtyřmi lety, kdy stát o třetinu zvýšil spotřební daň z piva. To s sebou podle Šámala nese i ekonomické důsledky, neboť z mapy Česka stále mizí další restaurace a hospody. Tržby z piva totiž tvoří až čtvrtinu jejich příjmů, takže pokles spotřeby piva ve stovkách restaurací přinesl i ekonomické potíže a musely zavřít.

„Podle odhadu agentury Data-Servis letos hrozí zavření další tisícovce restaurací,“ podotkl Šámal. Konec stovek restaurací a hospod mimo jiné znamená, že pracovní trh přišel loni o zhruba dva tisíce pracovních míst. Pivovarníkům loni navíc nepřálo ani počasí. Jaro bylo dlouho chladné a v červnu pak přišly záplavy. Celkový tuzemský výstav pivovarů tak sice loni mírně stoupl o 0,6 procenta na 19,3 milionu hektolitrů, tuzemská spotřeba ale klesla o 1,1 procenta na 15,8 milionu hektolitrů. Celková čísla tak opět zachránil export, jenž loni vzrostl o devět procent.

Naopak výrazně o dvě pětiny poklesla spotřeba pivních mixů někdy označovaných jako radlery, jejichž boom odstartoval před třemi lety. Právě na jejich spotřebu mělo velký vliv nepříznivé počasí.

V pití piva jsou Češi stále první
Češi loni vypili v průměru 144 litrů piva na osobu a rok, což je kvůli nižší spotřebě o dva litry méně než předloni. I tak si ale stále s náskokem udržují první místo na světě. Druhé je Rakousko se 108 litry a třetí Německo se spotřebou ještě o tři litry nižší. Česko je v této kategorii na čele desítky let, uvedl svaz.