Lidé šetří na potravinách a drogerii

nákup v supermarketu

nákup v supermarketu Zdroj: E15

České domácnosti loni kvůli obavám z dalšího vývoje ekonomiky i rostoucím cenám snížily výdaje na potraviny, nápoje a drogistické zboží meziročně o 1,4 procenta. V předchozích letech přitom útraty domácností za rychloobrátkové zboží pravidelně rostly a až v roce 2010 začaly vykazovat známky stagnace. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala společnost GfK Czech.

„Rok 2011 se všemi ekonomickými i politickými zvraty přinesl do nákupních úmyslů rodin velký prvek nejistoty. Medializace ekonomických problémů EU, nejistota ohledně vlivu úsporných opatření vlády a vlivu výrazných změn v právních úpravách zasahujících do života obyčejných lidí, se odrazily ve velmi negativních očekáváních,“ uvedla Vladimíra Šebková z GfK Czech.

Domácnosti kvůli tomu omezily výdaje za rychloobrátkové zboží. Loni v lednu sice ještě tyto výdaje vzrostly o dvě procenta, v následujících měsících už ale zpravidla klesaly a situaci nezlepšily ani vánoční nákupy, které se obchodníci snažili povzbudit akčními nabídkami. „Domácnosti dále šetřily, ještě více se zaměřily na akční nabídky, a kvůli tomuto chování poprvé po velmi dlouhé době hodnota nákupů domácností ve vánočním období v rychloobrátkovém zboží poklesla,“ upozornila Šebková.

České domácnosti loni výrazně omezily nákupy některých nápojů, zejména džusů, ovocných nápojů a ledových čajů, které výrazně podražily. Lidé méně utráceli také za balenou vodu. Pokles poptávky postihl rovněž mléčné výrobky a domácnosti šetřily i na drogistickém zboží, především domácích detergentech.

Naopak více domácnosti nakupovaly energetické nápoje a vločky. Češi podle Šebkové častěji vaří doma, avšak preferují jiné kategorie potravin než dříve. „Nákupní košíky se plní mraženou pizzou a dalšími kategoriemi, které se na trhu teprve rozvíjí, nebo které naznačují přechod k domácím gurmánským hodům. Pravdivost těchto trendů naznačují i vleklé existenční potíže řady restaurací a podobných zařízení,“ podotkla.

Letos odborníci z GfK Czech očekávají stagnaci či další pokles výdajů domácností za rychloobrátkové zboží, a to až o pět procent. Ochotu domácností utrácet snižuje například rostoucí cena potravin. „Tyto výdaje má domácnost možnost ovlivnit, protože se může ještě více orientovat na promoční nákupy nebo omezit spotřebu,“ dodala Šebková.